Serowa rolada z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rolady nie tylko pięknie prezentują się stole, ale przede wszystkim pysznie smakują. Zaskakują bowiem połączeniami smakowymi i formą podania. Ta rolada, z dodatkiem sera żółtego, to propozycja wyjątkowa. Idealna nie tylko na święta.

Serowa rolada z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidoramiSerowa rolada z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

Rolada:

300 g sera żółtego gouda
3 łyżki jogurtu greckiego
4 średniej wielkości jajka

Farsz:

500 g filetu z kurczaka
100 g świeżego szpinaku
1 biała cebula
100 g suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz, chili, papryka słodka do smaku

Przepis

Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt grecki oraz starty ser żółty. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wykładamy równomiernie na blachę o wymiarach 22x26 cm. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy.

Przepis

Filet z kurczaka kroimy na plastry (kotlety), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy ciasno w roladę. Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut w 160 stopniach. Podajemy na ciepło.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja