Serowa rolada z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rolady nie tylko pięknie prezentują się stole, ale przede wszystkim pysznie smakują. Zaskakują bowiem połączeniami smakowymi i formą podania. Ta rolada, z dodatkiem sera żółtego, to propozycja wyjątkowa. Idealna nie tylko na święta.

Serowa rolada z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidoramiSerowa rolada z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

Rolada:

300 g sera żółtego gouda
3 łyżki jogurtu greckiego
4 średniej wielkości jajka

Farsz:

500 g filetu z kurczaka
100 g świeżego szpinaku
1 biała cebula
100 g suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz, chili, papryka słodka do smaku

Przepis

Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt grecki oraz starty ser żółty. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wykładamy równomiernie na blachę o wymiarach 22x26 cm. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy.

Przepis

Filet z kurczaka kroimy na plastry (kotlety), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy ciasno w roladę. Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut w 160 stopniach. Podajemy na ciepło.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany