Sernik z wiśniami i bananami na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia
Pyszny sernik bez pieczenia z masą bananową i soczystymi wiśniami. Delikatny, kremowy i lekki. Pięknie wygląda jasny krem z rubinowymi, połyskującymi wiśniami. Ciasto jest aromatyczne dzięki owocom i dodaniu cukru waniliowego, odrobinę cytrynowe. Płatki migdałowe i kukurydziane powodują, że spód czekoladowy jest chrupiący i świetnie smakuje z masą serową. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Spód:
- 1 łyżeczka kakao
- 100 g masła
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g płatków migdałowych
- 80 g płatków kukurydzianych
Krem:
- 500 g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
- 500 g sera mascarpone
- 110 g cukru
- 9 łyżeczek żelatyny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 dojrzałe banany
- sok z połowy cytryny
- 250 g śmietany kremówki
Wierzch:
- 2 łyżki cukru
- 500 g wiśni
- 250 ml soku wiśniowego + 9 łyżek
- 40 g mąki ziemniaczanej
Przepis
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Czas na krem: utrzeć razem ser i mascarpone dodać cukier, cukier waniliowy. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).
Przepis
Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.
Zobacz także: sernik z tęczową galaretką i owocami