Sernik z malinami. Słodki i kwaskowaty mariaż twarogu z owocami

Sernik to bodaj najczęściej modyfikowane ciasto świata. Napowietrzona masa serowa może być pieczona, gotowana lub schładzana z dodatkiem żelatyny, może mieć spód z ciastek, biszkoptu lub ciasta kruchego i być oblana polewą z czekolady lub sosem owocowym. Możliwości jest nieskończenie wiele, więc dziś: puszysty sernik z malinami.

Sernik z malinamiSernik z malinami
oprac. Karolina Rozmus

Sernik:

  • 200 g ciastek typu digestive lub ciastek owsianych
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 300 g drobnego cukru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 jajka klasy L
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Glazura z malin:

  • 400 g świeżych malin
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

Przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wymiary tortownicy – średnica ok. 23 cm

Przepis

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Na dnie układać warstwowo ciastka, delikatnie je dociskając tak, by gdzieniegdzie się pokruszyły.
  • Zmiksować skrobię ziemniaczaną z cukrem i połową twarogu. Gdy składniki się połączą, dodać resztę sera, cukier waniliowy, jaja i śmietanę.
  • Ubijać przez kilka minut na średnich obrotach miksera, aż masa stanie się jednolita i delikatnie napowietrzona.
  • Przelać do tortownicy i nagrzać piekarnik do 175 stopni. W międzyczasie, do dużego, płaskiego naczynia nalać wrzątku i wstawić na dół piekarnika.
  • Po nagrzaniu się pieca, tortownicę umieścić na środkowym poziomie i piec przez około godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik, aż do ostygnięcia.
  • Następnie ciasto schłodzić w lodówce – najlepiej przez kilka godzin.
  • W tym czasie przygotować glazurę z malin. 300 g owoców zblendować na gładką masę i przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. W garnku zagotować 3/4 musu z malin, 1/4 rozmieszać z mąką ziemniaczaną z dodatkiem 1-2 łyżek wody.
  • Krochmal wlać do gotującego się musu, dodać 1 łyżkę cukru i gotować przez chwilę, nie przestając mieszać.
  • Przestudzony mus wylać na sernik i ponownie odstawić do lodówki, by wszystko stężało.Przed podaniem sernik posypać resztą świeżych malin.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce