Sernik z koziego sera
Nabiał zajmuje ważne miejsce w prawidłowej diecie. Sery kozie polecane są każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać. Oto słodka propozycja na sernik z wykorzystaniem koziego sera. Świetnie komponują się w nim gruszki w miodzie. Przepis pochodzi z bloga Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 600 g zmielonego sera koziego
- 100 g rozpuszczonego masła
- 6 jajek ( oddzielić żółtka od białek)
- 180 g cukru
- 16 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
Karmelizowane gruszki:
- 2 duże gruszki pokrojone na plastry
- 100 g miodu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Przepis
Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier i dalej ubijać. Na końcu dodać żółtka i roztopione masło. Następnie dosypywać mąkę i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Masę jajeczną wymieszać ze zmielonym serem. Ser dokładać porcjami łyżką i mieszamy ręcznie. Masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Dno można wyłożyć biszkoptami.
Przepis
Miód rozgrzać na patelni, ułożyć pokrojone w plastry gruszki. Karmelizować z obu stron na złoto. Ułożyć w wachlarz na przestudzonym serniku. Polać resztą miodu po wierzchu i posypać orzechami. Odstawić na kilka godzin do stężenia w chłodne miejsce. Nie należy przechowywać go w lodówce, bo ciasto straci swoją puszystość.