Sernik z kaszy jaglanej z mango. Słodki deser bez grama cukru
Kremowy sernik bez sera i cukru? Tak, to możliwe. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Przepis poleca Justyna Brandys z Fundacji Szczęśliwi bez cukru.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Na spód:
- szklanka migdałów lub innych orzechów,
 - garść suszonych daktyli (namoczonych w wodzie),
 - 1 łyżka dobrej jakości kakao.
 
Masa:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub dwie torebki),
 - 1 szklanka nerkowców (namoczonych przez noc),
 - 2-3 łyżki erytrolu (jeśli lubicie słodkie to więcej),
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii,
 - sok z połowy limonki,
 - 2-3 łyżki oleju kokosowego,
 - 1/3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego.
 
Wierzch:
- dojrzałe mango,
 - sok wyciśnięty z pomarańczy,
 - 1 łyżka erytrolu,
 - 1 łyżeczka agaru,
 - 2-3 łyżki wody.
 
Przepis
Wrzucamy do malaksera składniki na spód i mielimy aż masa będzie się kleić. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy masą orzechową. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Gotujemy kaszę jaglaną. W malakserze mielimy nerkowce, mleko roślinne i erytrol. Dodajemy ciepłą kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Mielimy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki. W małym garnuszku podgrzewamy zmiksowane mango, erytrol, sok z pomarańczy i wodę. Dodajemy agar i chwilę gotujemy (od zabulgotania około 1-2 minuty). Mus owocowy wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Można też wykorzystać płatki bławatka i nagietka.