Sernik z brzoskwiniami i kruszonką. Zawsze się udaje

Aksamitny i kremowy sernik na kruchym spodzie z delikatną bezową pianką i brzoskwiniami z puszki. Jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Każdy kto, choć raz spróbuje tego sernika, zapamięta ten smak na długo. Wypróbujcie tradycyjny i sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami.

Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki (450 g)
  • 0,5 szklanki cukru (100 g)
  • 250 g masła (kostka)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • aromat śmietankowy
  • 1 puszka brzoskwiń (800 g)

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Odłożyć na lodówki na 30 minut.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce i wylepić dno blachy. Spód można podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • Masło i cukier utrzeć na puch. Stopniowo dodawać twaróg i żółtka. Dodać aromat, proszek budyniowy. Zmiksować.
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i wyrównać.
  • Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową.
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
  • Pianę wyłożyć na sernik. Na pianę zetrzeć(lub pokruszyć) resztę ciasta.
  • Piec przez ok. 1 godzinę w 175 st. C. Studzić w uchylonym piekarniku.
  • Najlepiej smakuje na następny dzień.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca