Trwa ładowanie...
d30yyik
oprac. Katarzyna Gileta

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką. Zawsze się udaje

Przepis

Aksamitny i kremowy sernik na kruchym spodzie z delikatną bezową pianką i brzoskwiniami z puszki. Jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Każdy kto, choć raz spróbuje tego sernika, zapamięta ten smak na długo. Wypróbujcie tradycyjny i sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami.

d30yyik
2.5
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki (450 g)
  • 0,5 szklanki cukru (100 g)
  • 250 g masła (kostka)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • aromat śmietankowy
  • 1 puszka brzoskwiń (800 g)

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis
  • Wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Odłożyć na lodówki na 30 minut.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce i wylepić dno blachy. Spód można podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • Masło i cukier utrzeć na puch. Stopniowo dodawać twaróg i żółtka. Dodać aromat, proszek budyniowy. Zmiksować.
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i wyrównać.
  • Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową.
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
  • Pianę wyłożyć na sernik. Na pianę zetrzeć(lub pokruszyć) resztę ciasta.
  • Piec przez ok. 1 godzinę w 175 st. C. Studzić w uchylonym piekarniku.
  • Najlepiej smakuje na następny dzień.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką. Zawsze się udaje
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d30yyik

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30yyik
d30yyik
d30yyik
d30yyik
Więcej tematów
d30yyik