Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami i pianą z białek sprawdzi się zarówno w roli świątecznego deseru, jak i na co dzień. Sekretem udanego sernika jest wybór odpowiedniego twarogu. Pamiętajcie również, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- mąka krupczatka 3 szkl.
- cukier 3 łyżki
- żółtka 5 szt.
- margaryna 1 kostka
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- masa serowa 50 dag
- jaja 1 szt.
- budyń śmietanowy 1 op.
- masło 1/2 kostki
- cukier puder 1/2 szkl.
- brzoskwinie 1 puszka
Do piany:
- białka 5 szt.
- cukier 1 szkl.
Wyrobić ciasto, rozwałkować 3/4 ciasta. 1/4 część dobrze schłodzić.
Masa serowa: Twaróg, jajko, budyń, cukier, masło dobrze utrzeć i ułożyć na surowym cieście w blaszce.
Na masę serową ułożyć pokrojone brzoskwinie, a na nie ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć (przez tartkę z dużym otworami) schłodzone ciasto. Piec w temp.do 180 st. C ok. 40 min.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze