5 powodów, dla których warto jeść brzoskwinie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Zdrowe i pyszne owoce lata

Obraz
© iStock.com

Sierpień to czas, kiedy brzoskwinie są najtańsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze. Te wakacyjne owoce nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o ilość witamin i składników odżywczych. Ale to nie wszystko – mają znacznie więcej zalet. W ramach naszego cotygodniowego cyklu powiemy wam, dlaczego warto je jeść.

Zobacz także wideo: Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka?

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© iStock.com

Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C, E i witaminy z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu, dlatego są polecane chorym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom. Warto jeść brzoskwinie wraz ze skórką, która jest zdrowa i wspomaga trawienie, zresztą jak cały owoc, ale to właśnie w skórce jest najwięcej właściwości odżywczych.

/ 6Mało kalorii, dużo smaku

Obraz
© iStock.com

Brzoskwinie, podobnie jak nektarynki, należą do grupy niskokalorycznych produktów. W 100 g znajdziemy tylko 29 kcal. Właśnie dlatego powinny stać się częstą przekąską osób na diecie odchudzającej. Co prawda owoce te zawierają cukry proste (5,2 g/100 g), jednak charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (35). Dlatego po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi nie wzrośnie znacząco.

/ 6Oczyszczają organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki zawartości sporej ilości wody brzoskwinie działają moczopędnie, dlatego też pomagają oczyścić organizm z toksyn. Dodatkowo znajdziemy w nich błonnik pokarmowy (1,9 g/100 g), który pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego oraz kontrolę apetytu. Należy pamiętać, że najwięcej tego składnika znajduje się w skórce, dlatego nie powinno się obierać owoców przed ich zjedzeniem.

/ 6Dla zdrowia i urody

Obraz
© Fotolia

Brzoskwinie mają zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie — odżywiają je, nawilżają oraz wzmacniają. Dodatkowo owoce te poprawiają samopoczucie i dodają energii, działając przy tym kojąco na zszarpane nerwy. Zapobiegają także rozdrażnieniu, a to wszystko dzięki zawartej w nich niacynie — substancji potrzebnej do produkcji serotoniny, czyli jednego z hormonów szczęścia.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Shutterstock.com

Brzoskwinie najlepiej jeść na surowo i to ze skórką, ale świetnie sprawdzają się również jako zdrowy dodatek do owocowych koktajli i smoothie. Smakują wybornie w postaci sorbetu, jak i pieczonego deseru. Potrawy z dodatkiem tego owocu powinniśmy przyrządzać krótko przed podaniem, by zapobiec stratom wartości odżywczych. Aby pokrojone owoce nie ściemniały, wystarczy skropić je sokiem z cytryny, który zapobiega niekorzystnym reakcjom zachodzącym pod wpływem tlenu.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru