5 powodów, dla których warto jeść brzoskwinie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Zdrowe i pyszne owoce lata

Obraz
© iStock.com

Sierpień to czas, kiedy brzoskwinie są najtańsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze. Te wakacyjne owoce nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o ilość witamin i składników odżywczych. Ale to nie wszystko – mają znacznie więcej zalet. W ramach naszego cotygodniowego cyklu powiemy wam, dlaczego warto je jeść.

Zobacz także wideo: Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka?

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© iStock.com

Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C, E i witaminy z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu, dlatego są polecane chorym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom. Warto jeść brzoskwinie wraz ze skórką, która jest zdrowa i wspomaga trawienie, zresztą jak cały owoc, ale to właśnie w skórce jest najwięcej właściwości odżywczych.

/ 6Mało kalorii, dużo smaku

Obraz
© iStock.com

Brzoskwinie, podobnie jak nektarynki, należą do grupy niskokalorycznych produktów. W 100 g znajdziemy tylko 29 kcal. Właśnie dlatego powinny stać się częstą przekąską osób na diecie odchudzającej. Co prawda owoce te zawierają cukry proste (5,2 g/100 g), jednak charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (35). Dlatego po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi nie wzrośnie znacząco.

/ 6Oczyszczają organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki zawartości sporej ilości wody brzoskwinie działają moczopędnie, dlatego też pomagają oczyścić organizm z toksyn. Dodatkowo znajdziemy w nich błonnik pokarmowy (1,9 g/100 g), który pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego oraz kontrolę apetytu. Należy pamiętać, że najwięcej tego składnika znajduje się w skórce, dlatego nie powinno się obierać owoców przed ich zjedzeniem.

/ 6Dla zdrowia i urody

Obraz
© Fotolia

Brzoskwinie mają zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie — odżywiają je, nawilżają oraz wzmacniają. Dodatkowo owoce te poprawiają samopoczucie i dodają energii, działając przy tym kojąco na zszarpane nerwy. Zapobiegają także rozdrażnieniu, a to wszystko dzięki zawartej w nich niacynie — substancji potrzebnej do produkcji serotoniny, czyli jednego z hormonów szczęścia.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Shutterstock.com

Brzoskwinie najlepiej jeść na surowo i to ze skórką, ale świetnie sprawdzają się również jako zdrowy dodatek do owocowych koktajli i smoothie. Smakują wybornie w postaci sorbetu, jak i pieczonego deseru. Potrawy z dodatkiem tego owocu powinniśmy przyrządzać krótko przed podaniem, by zapobiec stratom wartości odżywczych. Aby pokrojone owoce nie ściemniały, wystarczy skropić je sokiem z cytryny, który zapobiega niekorzystnym reakcjom zachodzącym pod wpływem tlenu.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika