5 powodów, dla których warto jeść brzoskwinie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Zdrowe i pyszne owoce lata

Obraz
© iStock.com

Sierpień to czas, kiedy brzoskwinie są najtańsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze. Te wakacyjne owoce nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o ilość witamin i składników odżywczych. Ale to nie wszystko – mają znacznie więcej zalet. W ramach naszego cotygodniowego cyklu powiemy wam, dlaczego warto je jeść.

Zobacz także wideo: Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka?

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© iStock.com

Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C, E i witaminy z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu, dlatego są polecane chorym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom. Warto jeść brzoskwinie wraz ze skórką, która jest zdrowa i wspomaga trawienie, zresztą jak cały owoc, ale to właśnie w skórce jest najwięcej właściwości odżywczych.

/ 6Mało kalorii, dużo smaku

Obraz
© iStock.com

Brzoskwinie, podobnie jak nektarynki, należą do grupy niskokalorycznych produktów. W 100 g znajdziemy tylko 29 kcal. Właśnie dlatego powinny stać się częstą przekąską osób na diecie odchudzającej. Co prawda owoce te zawierają cukry proste (5,2 g/100 g), jednak charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (35). Dlatego po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi nie wzrośnie znacząco.

/ 6Oczyszczają organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki zawartości sporej ilości wody brzoskwinie działają moczopędnie, dlatego też pomagają oczyścić organizm z toksyn. Dodatkowo znajdziemy w nich błonnik pokarmowy (1,9 g/100 g), który pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego oraz kontrolę apetytu. Należy pamiętać, że najwięcej tego składnika znajduje się w skórce, dlatego nie powinno się obierać owoców przed ich zjedzeniem.

/ 6Dla zdrowia i urody

Obraz
© Fotolia

Brzoskwinie mają zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie — odżywiają je, nawilżają oraz wzmacniają. Dodatkowo owoce te poprawiają samopoczucie i dodają energii, działając przy tym kojąco na zszarpane nerwy. Zapobiegają także rozdrażnieniu, a to wszystko dzięki zawartej w nich niacynie — substancji potrzebnej do produkcji serotoniny, czyli jednego z hormonów szczęścia.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Shutterstock.com

Brzoskwinie najlepiej jeść na surowo i to ze skórką, ale świetnie sprawdzają się również jako zdrowy dodatek do owocowych koktajli i smoothie. Smakują wybornie w postaci sorbetu, jak i pieczonego deseru. Potrawy z dodatkiem tego owocu powinniśmy przyrządzać krótko przed podaniem, by zapobiec stratom wartości odżywczych. Aby pokrojone owoce nie ściemniały, wystarczy skropić je sokiem z cytryny, który zapobiega niekorzystnym reakcjom zachodzącym pod wpływem tlenu.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast