WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

5 powodów, dla których warto jeść brzoskwinie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Zdrowe i pyszne owoce lata

Obraz
© iStock.com

Sierpień to czas, kiedy brzoskwinie są najtańsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze. Te wakacyjne owoce nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o ilość witamin i składników odżywczych. Ale to nie wszystko – mają znacznie więcej zalet. W ramach naszego cotygodniowego cyklu powiemy wam, dlaczego warto je jeść.

Zobacz także wideo: Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka?

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© iStock.com

Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C, E i witaminy z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu, dlatego są polecane chorym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom. Warto jeść brzoskwinie wraz ze skórką, która jest zdrowa i wspomaga trawienie, zresztą jak cały owoc, ale to właśnie w skórce jest najwięcej właściwości odżywczych.

/ 6Mało kalorii, dużo smaku

Obraz
© iStock.com

Brzoskwinie, podobnie jak nektarynki, należą do grupy niskokalorycznych produktów. W 100 g znajdziemy tylko 29 kcal. Właśnie dlatego powinny stać się częstą przekąską osób na diecie odchudzającej. Co prawda owoce te zawierają cukry proste (5,2 g/100 g), jednak charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (35). Dlatego po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi nie wzrośnie znacząco.

/ 6Oczyszczają organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki zawartości sporej ilości wody brzoskwinie działają moczopędnie, dlatego też pomagają oczyścić organizm z toksyn. Dodatkowo znajdziemy w nich błonnik pokarmowy (1,9 g/100 g), który pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego oraz kontrolę apetytu. Należy pamiętać, że najwięcej tego składnika znajduje się w skórce, dlatego nie powinno się obierać owoców przed ich zjedzeniem.

/ 6Dla zdrowia i urody

Obraz
© Fotolia

Brzoskwinie mają zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie — odżywiają je, nawilżają oraz wzmacniają. Dodatkowo owoce te poprawiają samopoczucie i dodają energii, działając przy tym kojąco na zszarpane nerwy. Zapobiegają także rozdrażnieniu, a to wszystko dzięki zawartej w nich niacynie — substancji potrzebnej do produkcji serotoniny, czyli jednego z hormonów szczęścia.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Shutterstock.com

Brzoskwinie najlepiej jeść na surowo i to ze skórką, ale świetnie sprawdzają się również jako zdrowy dodatek do owocowych koktajli i smoothie. Smakują wybornie w postaci sorbetu, jak i pieczonego deseru. Potrawy z dodatkiem tego owocu powinniśmy przyrządzać krótko przed podaniem, by zapobiec stratom wartości odżywczych. Aby pokrojone owoce nie ściemniały, wystarczy skropić je sokiem z cytryny, który zapobiega niekorzystnym reakcjom zachodzącym pod wpływem tlenu.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki