Sernik wiedeński
Trudno sobie wyobrazić świąteczny obiad bez deseru w postaci kawałka puszystego i kremowego sernika. Klasyczny sernik wiedeński z rodzynkami i polewą czekoladową to jedno z moich ulubionych ciast. Przygotowanie go nie jest zbyt skomplikowane, pamiętajmy jednak, by wybrać twaróg dobrej jakości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
POLEWA:
- 1 tabliczka czekolady twardej
- 3 łyżki masła
Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową.
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polać ostudzony sernik
Przepis dodał użytkownik Tysia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze