Sernik wiedeński
Trudno sobie wyobrazić świąteczny obiad bez deseru w postaci kawałka puszystego i kremowego sernika. Klasyczny sernik wiedeński z rodzynkami i polewą czekoladową to jedno z moich ulubionych ciast. Przygotowanie go nie jest zbyt skomplikowane, pamiętajmy jednak, by wybrać twaróg dobrej jakości.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
CIASTO:
POLEWA:
- 1 tabliczka czekolady twardej
- 3 łyżki masła
Przepis
Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Przepis
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową.
Przepis
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polać ostudzony sernik