Trwa ładowanie...
d1y9d5q
28-10-2020 23:44

Sernik tradycyjny. Klasyczny przepis na wyśmienite ciacho

Przepis

Rodzajów sernika znamy bardzo wiele. Ale nadal najbardziej popularny jest sernik wiedeński, pieczony z masy serowej z dodatkiem bakalii i aromatycznych olejków. W serniku tym nie ma spodu z ciasta, cały jest serowy. My jednak proponujemy tradycyjny sernik ze spodem z kruchego ciasta.

d1y9d5q
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

12

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 1,3 szklanki mąki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 2 budynie śmietankowe (na 0,5 litra mleka)
  • 6 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • rodzynki
Przepis
  • Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
  • Twaróg przemielić (chyba, że jest już mielony). Dodać do niego proszki budyniowe i utrzeć.
  • Dodawać następnie żółtka i dokładnie wymieszać. Potem powoli wlewając dodawać mleko i olej.
  • 9 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Białka dodać do masy serowej i dobrze wymieszać.
  • Gotową masę serową wylać na ciasto. Posypać rodzynkami (muszą być sparzone wcześniej) i łyżką schować je w masie serowej.
  • Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Wystudzone ciasto polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Można też rozsmarować na wierzchu karmel i posypać posiekanymi orzechami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik tradycyjny. Klasyczny przepis na wyśmienite ciacho
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
Więcej tematów
d1y9d5q