Sernik tradycyjny. Klasyczny przepis na wyśmienite ciacho
Rodzajów sernika znamy bardzo wiele. Ale nadal najbardziej popularny jest sernik wiedeński, pieczony z masy serowej z dodatkiem bakalii i aromatycznych olejków. W serniku tym nie ma spodu z ciasta, cały jest serowy. My jednak proponujemy tradycyjny sernik ze spodem z kruchego ciasta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 12 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1,3 szklanki mąki
- 0,5 kostki margaryny
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
- Twaróg przemielić (chyba, że jest już mielony). Dodać do niego proszki budyniowe i utrzeć.
- Dodawać następnie żółtka i dokładnie wymieszać. Potem powoli wlewając dodawać mleko i olej.
- 9 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Białka dodać do masy serowej i dobrze wymieszać.
- Gotową masę serową wylać na ciasto. Posypać rodzynkami (muszą być sparzone wcześniej) i łyżką schować je w masie serowej.
- Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzone ciasto polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Można też rozsmarować na wierzchu karmel i posypać posiekanymi orzechami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze