- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- ciasteczkowy spód:
- 100g herbatników
- 60g masła
- masa serowa:
- 1kg sera na sernik z wiaderka
- 200ml śmietany kremówki
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g białej czekolady
- 3/4 szkl drobnego cukru
- 3-4 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
Przepis
Ciastka kruszymy, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy (18cm ale może też być 22cm) wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Czekolady drobno siekamy; trochę możemy zostawić do dekoracji. Ser miksujemy z cukrem. Dodajemy ubitą kremówką i posiekaną czekoladę. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy i gotową masę wylewamy do tortownicy. Sernik wkładamy na noc do lodówki. Rano jeśli chcemy dekorujemy bitą śmietaną i resztką posiekanej czekolady
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl