Sernik śmietankowy z polewą czekoladową
Smaczny, puszysty sernik śmietankowy z dodatkiem budyniu i kaszy. Tradycyjny, bez żadnych owoców i spodu.
To ciasto wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i czasem spędzonym u babci. Nic więc dziwnego, że autorka bloga "Mała Cukierenka" postanowiła zaprezentować świetny, pachnący wypiek z udziałem sera. Smaczny, puszysty sernik śmietankowy z dodatkiem budyniu i kaszy. Tradycyjny, bez żadnych owoców i spodu. Udekorowany polewą czekoladową, z którą smakuje wyśmienicie. Jak podkreśla blogerka, jest łatwy w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nim problemu.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200 g masła
8 jaj - osobno żółtka i białka
1 kg gotowego sera na sernik
260 g cukru
50 g kaszy manny
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Polewa - składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
50 g masła w temperaturze pokojowej
200 g gorzkiej czekolady
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- Miękkie masło utrzeć z połową cukru, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i w 3 partiach dodać żółtka, po każdym dodaniu wymieszać do połączenia składników.
- Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać resztę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- Do masy maślanej z żółtkami dodać ser, kaszę, budyń i aromat, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do blaszki 26x26cm lub 25x35cm posmarowanej masłem i posypanej mąką (można też blaszkę wyłożyć papierem, ale później będzie trochę trudno go usunąć). Wyrównać i wstać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec przez około 65 minut. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30-40 minut. Polewa:
- Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Sernik wyjąć z blaszki i polać go polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia. Udanych wypieków:)
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na sernik krówkowy z czekoladą.