Sernik śmietankowy z polewą czekoladową

Smaczny, puszysty sernik śmietankowy z dodatkiem budyniu i kaszy. Tradycyjny, bez żadnych owoców i spodu.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To ciasto wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i czasem spędzonym u babci. Nic więc dziwnego, że autorka bloga "Mała Cukierenka" postanowiła zaprezentować świetny, pachnący wypiek z udziałem sera. Smaczny, puszysty sernik śmietankowy z dodatkiem budyniu i kaszy. Tradycyjny, bez żadnych owoców i spodu. Udekorowany polewą czekoladową, z którą smakuje wyśmienicie. Jak podkreśla blogerka, jest łatwy w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nim problemu.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200 g masła
8 jaj - osobno żółtka i białka
1 kg gotowego sera na sernik
260 g cukru
50 g kaszy manny
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Polewa - składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
50 g masła w temperaturze pokojowej
200 g gorzkiej czekolady
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.

  1. Miękkie masło utrzeć z połową cukru, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i w 3 partiach dodać żółtka, po każdym dodaniu wymieszać do połączenia składników.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać resztę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  3. Do masy maślanej z żółtkami dodać ser, kaszę, budyń i aromat, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Ciasto przełożyć do blaszki 26x26cm lub 25x35cm posmarowanej masłem i posypanej mąką (można też blaszkę wyłożyć papierem, ale później będzie trochę trudno go usunąć). Wyrównać i wstać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec przez około 65 minut. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30-40 minut. Polewa:
  5. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Sernik wyjąć z blaszki i polać go polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia. Udanych wypieków:)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika