Sernik nowojorski. Wystarczy raz spróbować, by się w nim zakochać
Sernik nowojorski jest niezwykle kremowy i lekki. Jego spód przygotowuje się z pokruszonych ciasteczek, a do masy serowej dodaje się śmietanę i sok z cytryny lub limonki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Spód i boki:
- 250 g czekoladowych ciasteczek pełnoziarnistych
 - 125 g masła
 
Masa:
- 5 opakowań (po 200 g) serka śmietankowego
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 6 jajek
 - 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
 - 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
 
Polewa:
- 200 g śmietany 18 proc.
 - 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
 - 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
 - plasterki pomarańczy do dekoracji
 
Przepis
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową w celu jej uszczelnienia. Duży kawałek folii układamy na denku, dopiero wówczas wkładamy je w obręcz tortownicy i zamykamy.
 - Wystającymi częściami folii obklejamy zewnętrzną ściankę obręczy (jest to konieczne, gdy masa jest rzadka i może wyciekać).
 - Spód i boki: Drobno pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy wykładamy masą z ciasteczek i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
 - Masa sernikowa: Serek ucieramy z połową cukru na gładką masę. Jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i po kolei dodajemy pozostałe składniki, nie miksujemy zbyt długo, gdyż to spowoduje pękanie sernika.
 - Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, przykrywamy folią aluminiową po ok. 40 minutach pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę i 40 min. w temp. 170 st. C.
 - Polewa: wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.
 - Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozsmarowujemy na wierzchu polewę, układamy plasterki pomarańczy i wkładamy na noc do lodówki.
 - Najlepiej smakuje schłodzony. Kroimy nożem namoczonym w ciepłej wodzie.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl