Sernik na zimno z mascarpone
Sernik na zimno z serem mascarpone należy do deserów, które sprawdzają się w niemal każdej sytuacji. Pasuje zarówno na rodzinne uroczystości, jak i na co dzień. Jest wyjątkowo delikatny i bardzo kremowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36 proc.
- 90 g masła
- 250 g borówek amerykańskich
- 250 g malin
- 200 g ciasteczek owsianych
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 400 ml gorącej wody
- 100 g migdałów
- 15 g żelatyny
- 60 ml wody
- 150 g cukru
- Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75 g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną.
- Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę z ciasteczkami. Na wierzchu układamy owoce: borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.
- W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin - aż do zastygnięcia.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze