Trwa ładowanie...
dki916v
02-09-2020 16:14

Sernik na zimno z mascarpone

Przepis

Sernik na zimno z serem mascarpone należy do deserów, które sprawdzają się w niemal każdej sytuacji. Pasuje zarówno na rodzinne uroczystości, jak i na co dzień. Jest wyjątkowo delikatny i bardzo kremowy.

dki916v
4.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36 proc.
  • 90 g masła
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 250 g malin
  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 400 ml gorącej wody
  • 100 g migdałów
  • 15 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • 150 g cukru
Przepis
  • Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią.
  • Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75 g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną.
  • Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę z ciasteczkami. Na wierzchu układamy owoce: borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.
  • W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin - aż do zastygnięcia.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik na zimno z mascarpone
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dki916v
dki916v
dki916v
dki916v
Więcej tematów
dki916v