filadelfia
- ciasto:4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 masło,
- 2 cytryny
- 0,5 l śmietany kremówki
- 1 łyżka żelatyny
- 2 opakowania ciastek petitek
- 1\3 szkl. cukru pudru
jaja ubić z cukrem do białości dodać przesianą mąkę i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.Wylać na wysmarowaną blaszkę o wym.32cm na28 cm i upiec ok. 30 min w 180 st.
krem:ugotować budyń wg. przepisu ale na wodzie,wystudzić.Masło utrzeć do białości,dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając na koniec dodać sok z cytryn,jeśli ktoś lubi można dodać skórkę sparzoną i otartą z jednej cytryny.Wyłożyć masę na ciasto.Śmietanę ubić dodać 1\3 szklanki cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę,wyłożyć na krem.Na śmietanę poukładać herbatniki.Ciasto należy przygotować dzień wcześniej.
Przepis dodał użytkownik magda198002_02
Podziel się opinią
Komentarze