Sernik Limoncello. Idealny deser na letnie popołudnie

Ten wyśmienity zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wychodzi niesamowicie kremowy i aromatyczny. Sekretnym składnikiem jest włoski likier Limoncello.

SernikSernik
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg serka waniliowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 6 jajek
  • 3 średnie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki likieru Limoncello
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa z Limoncello:

  • 5 łyżek Limoncello
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Sernik: mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, aż do połączenia składników, po czym dodajemy żółtka, cały czas miksując.
  • Gdy wszystkie składniki całkowicie się połączą ze sobą, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz likier Limoncello i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach, po czym wyłączamy mikser. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
  • Do masy serowej dodajemy po łyżce białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki drewnianej. Masę sernikową przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, funkcja góra-dół, pieczemy 60-65minut.
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia, przykrywamy sernik folią aluminiową, by się nie spalił z wierzchu. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik jeszcze 15 minut w piekarniku, po czym delikatnie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Polewa z Limoncello: cukier mieszamy z mąką i ustawiamy na ogniu, dodajemy wodę i Limoncello,
  • doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy żółtko i mieszamy energicznym ruchem.
  • Podgrzewamy, aż uzyskamy konsystencję gęstej polewy. Gdy ostygnie, wykładamy ją na sernik i ozdabiamy np. cukrowymi gwiazdkami.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce