Sernik Limoncello. Idealny deser na letnie popołudnie

Ten wyśmienity zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wychodzi niesamowicie kremowy i aromatyczny. Sekretnym składnikiem jest włoski likier Limoncello.

SernikSernik
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg serka waniliowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 6 jajek
  • 3 średnie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki likieru Limoncello
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa z Limoncello:

  • 5 łyżek Limoncello
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Sernik: mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, aż do połączenia składników, po czym dodajemy żółtka, cały czas miksując.
  • Gdy wszystkie składniki całkowicie się połączą ze sobą, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz likier Limoncello i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach, po czym wyłączamy mikser. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
  • Do masy serowej dodajemy po łyżce białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki drewnianej. Masę sernikową przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, funkcja góra-dół, pieczemy 60-65minut.
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia, przykrywamy sernik folią aluminiową, by się nie spalił z wierzchu. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik jeszcze 15 minut w piekarniku, po czym delikatnie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Polewa z Limoncello: cukier mieszamy z mąką i ustawiamy na ogniu, dodajemy wodę i Limoncello,
  • doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy żółtko i mieszamy energicznym ruchem.
  • Podgrzewamy, aż uzyskamy konsystencję gęstej polewy. Gdy ostygnie, wykładamy ją na sernik i ozdabiamy np. cukrowymi gwiazdkami.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu