Sernik na herbatnikach. Prosty do zrobienia i bardzo kremowy
Trudno znaleźć osobę która nie lubiłaby sernika. Nic dziwnego, to jedno z najpyszniejszych ciast, na dodatek można je przygotować na wiele sposobów. Tym razem mamy dla was przepis Pauliny. Za każdym razem się udaje. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
- herbatniki do wyłożenia blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm
Masa serowa:
- 0,5 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- sok z połowy cytryny
- 1 budyń śmietankowy lub 35 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietany 30 proc.
Polewa:
- tabliczka czekolady
- 4 łyżki śmietany 30 proc.
- Ser utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cukier waniliowy, budyń, sok z cytryny. Białka ubić i delikatnie wymieszać z serem za pomocą szpatułki.
- Śmietanę ubić i również dodać do masy serowej. Delikatnie połączyć.
- Dno foremki wyłożyć herbatnikami.
- Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i piec około 1 godz w 140-160 stopniach z termoobiegiem.
- Gdyby góra za mocno się spiekła, przykryć folia aluminiową.
- Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
Śmietankę zagrzać w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do roztopienia. Wylać na sernik.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze