Trwa ładowanie...
d4fhnk3
d4fhnk3

Sernik na herbatnikach. Prosty do zrobienia i bardzo kremowy

Przepis

Trudno znaleźć osobę która nie lubiłaby sernika. Nic dziwnego, to jedno z najpyszniejszych ciast, na dodatek można je przygotować na wiele sposobów. Tym razem mamy dla was przepis Pauliny. Za każdym razem się udaje. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".

1.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Sernik gotowany na herbatnikach. Prosty do zrobienia i bardzo kremowy
Składniki
  • herbatniki do wyłożenia blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm

Masa serowa:

  • 0,5 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • sok z połowy cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub 35 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany 30 proc.

Polewa:

  • tabliczka czekolady
  • 4 łyżki śmietany 30 proc.
Przepis
  • Ser utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cukier waniliowy, budyń, sok z cytryny. Białka ubić i delikatnie wymieszać z serem za pomocą szpatułki.
  • Śmietanę ubić i również dodać do masy serowej. Delikatnie połączyć.
  • Dno foremki wyłożyć herbatnikami.
  • Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i piec około 1 godz w 140-160 stopniach z termoobiegiem.
  • Gdyby góra za mocno się spiekła, przykryć folia aluminiową.
  • Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.

Polewa:
Śmietankę zagrzać w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do roztopienia. Wylać na sernik.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Sernik na herbatnikach. Prosty do zrobienia i bardzo kremowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
12
Share
d4fhnk3
d4fhnk3
d4fhnk3
d4fhnk3
Więcej tematów
d4fhnk3