Sernik Blueberry Milkshake. Słodkie połączenie jagód i sera
To nie jest zwykły jagodowy sernik. To sernik, który smakuje jak mleczny, jagodowy koktajl. Wszystko oczywiście za sprawą dodatku mleka w proszku. Nadaje ono nie tylko mleczny smak, ale też przyjemną konsystencję. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Cukrowa wróżka".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 12 drobno pokruszonych ciasteczek np. Oreo
- 50 g masła
- 350 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki jagód
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 2 łyżki żelatyny
Przepis
Masło roztapiamy. Mieszamy z ciasteczkami i masę wgniatamy w dno blaszki (wymiary 20 x 20) wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku na jednolitą masę. Dodajemy 1 szklankę jagód i miksujemy, aż całość będzie miała ładny fioletowy kolor.
Do masy stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy, aż masa stanie się puszysta. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki chłodnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy ją, aż się rozpuści (nie może się zagotować!). Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy. Mieszankę dolewamy do reszty masy, ciągle mieszając.
Masę rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie. Posypujemy resztą jagód i odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3 godziny.
Zobacz także: orzechowy sernik z białą czekoladą