Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości

Karczochy często goszczą na francuskich i włoskich stolach natomiast w Polsce uchodzą za rarytas. Choć przygotowanie ich zajmuje nieco czasu, warto się poświęcić. Autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami" zdradza swój smakowity przepis. Do dzieła!

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitościSerca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości
Anna Kamińska

Składniki

  • 20 karczochów
  • 2 cytryny
  • 100 g świeżo tartego parmezanu
  • oliwa EV

Sos koperkowy typu aioli:

  • 10 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 250 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 żółtka z wiejskich jaj
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżki świeżego kopru, posiekanego

Przepis

Najpierw robimy sos. Najlepiej wykonać go dzień wcześniej, aby wszystkie smaki spokojnie się połączyły. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka sparzamy wrzątkiem. Obieramy czosnek z łupin, rozgniatamy go w moździerzu z solą, przekładamy do blendera i dokładnie ubijamy z żółtkami. Stale miksując, wlewamy cienkim strumykiem oliwę. Po wmieszaniu mniej więcej połowy oliwy sos jest już zemulgowany i pozostałą oliwę można dolewać trochę szybciej, stale ubijając. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy, przyprawiamy pieprzem i dodajemy koper. Wszystko dobrze mieszamy łyżką i przekładamy sos do wyparzonego słoika. Wstawiamy go do lodówki.

Przepis

Karczochy myjemy pod bieżącą wodą, przycinamy nożem ostre końcówki listków i obcinamy łodygę – mniej więcej 2 cm od nasady karczocha. Zdejmujemy zewnętrzne zdrewniałe liście, aż dojdziemy do serca. Przekrawamy je na pół i oczyszczamy z włoskowatego środka – jeżeli taki ma – bardzo młode karczochy są bez włosków. Garnek wypełniamy zimną wodą, z cytryny wyciskamy do wody sok i wkładamy skórki cytryny oraz oczyszczone serca karczochów. Gotujemy 20-30 minut, do chwili kiedy listki będą miękkie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Ugotowane karczochy przekładamy do formy do zapiekania, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z drugiej cytryny i posypujemy świeżo startym parmezanem. Zapiekamy 10 minut. Sos wyjmujemy z lodówki. Karczochy podajemy lekko przestudzone z sosem (można dodatkowo posypać je tartym parmezanem). I koniecznie białe wino!

Wybrane dla Ciebie

Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Niemal każdy ma go w czajniku. Mało kto wie, jak wpływa na organizm
Niemal każdy ma go w czajniku. Mało kto wie, jak wpływa na organizm
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Ten napój z kakao doda ci energii i pomoże schudnąć. Działa jak naturalny spalacz tłuszczu
Ten napój z kakao doda ci energii i pomoże schudnąć. Działa jak naturalny spalacz tłuszczu
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego