Ser z Sardynii zaskoczył uczestniczkę "Milionerów". Trudno uwierzyć, co zawiera

Wśród śmierdzących i dziwnych produktów bez dwóch zdań wyróżniają się sery. Znamy dobrze pleśniowe, ale to nie one mają najdziwniejszy zapach i skład. Mieszkańcy Sardynii zajadają się serem casu marzu, który przechodzi wyjątkowy proces fermentacji. I jego znajomość mogła zapewnić Patrycji 125 tysięcy złotych wygranej w programie "Milionerzy".

Patrycja kontra pytanie o sardyński ser casu marzu
Źródło zdjęć: © screen programu "Milionerzy"

Pytanie warte 125 tysięcy złotych brzmiało: "Co jest osobliwością sardyńskiego sera casu marzu?". Cztery opcje odpowiedzi, zgodnie z formułą programu, zaskoczyły mieszkającą na co dzień w Czechach Patrycję. - Jest karminowy, pachnie cynamonem, zawiera żywe larwy, a może jest bardzo twardy? - dopytywał Hubert Urbański.

Grała o milion, odpadła przez ser

Uczestniczka od początku nie brała pod uwagę odpowiedzi o larwach, komentując, że kto by go wtedy jadł. Skłonna była do odpowiedzi A, czyli karminowy jako kolor. Zdecydowała się o pomoc poprosić swojego brata, korzystając z opcji "Telefon do przyjaciela". Paweł z Wrocławia również miał problem ze wskazaniem prawidłowej cechy produktu. Patrycja ostatecznie i definitywnie postanowiła, że pozostanie przy wygranej w wysokości 75 tysięcy zł i pożegnała się z programem. Po usłyszeniu poprawnej odpowiedzi zareagowała niedowierzaniem, a Hubert Urbański z zaangażowaniem wyjaśnił specyfikę tego sardyńskiego przysmaku, który ma w sobie... larwy.

Acer Image
© Domena publiczna

Serowy przysmak z żywym dodatkiem

Zgniły ser, w którym wiją się setki białych larw? Niby niemożliwe, a jednak! Mieszkańcy Sardynii zajadają się tym specjałem od wieków. Casu marzu to oryginalna nazwa owczego sera, którego niezbędnym elementem są larwy specyficznej odmiany muchówki, zwanej muchówką serową. Larwy owadów swoimi sokami trawiennymi czynią ser bardzo delikatnym, mimo to wielu miłośników casu marzu nie docenia wysiłku lokatorów sera i wydłubuje ich przed degustacją. Inni chętnie zjadają larwy, delektując się ich smakiem, bo całość uzyskuje specyficzny smak i zapach, przypominający aromat Gorgonzoli.

Co ciekawe, to nie jedyne kulinarne pytanie w 84 odcinku programu. Walcząc o 2 tysiące złotych, Patrycja musiała odpowiedzieć na pytanie o chałwę i jej kluczowy składnik, czyli sezam.

Zobacz wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja