Sentymentalny wtorek: kluski leniwe. Przysmak każdego studenta

Kluski leniwe to tanie i proste w wykonaniu danie. Warto przygotować je samodzielnie i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

Kluski leniwe z masłem i bułką tartą
Źródło zdjęć: © 123RF

Kluski leniwe to klasyka kuchni polskiej. Danie, choć nieco przez nas zapomniane, wciąż widnieje w jadłospisach barów mlecznych i stołówek. Warto jednak przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Kluski są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Najważniejszym składnikiem potrawy jest twaróg – należy więc zadbać o to, aby był świeży i dobrej jakości. Kluski najczęściej podajemy na słodko – z bułką tartą i masłem lub dżemem. Jeżeli jednak nie przepadamy za słodkimi potrawami, możemy wypróbować także słoną wersję, która świetnie zastąpi np. kopytka. W takim wypadku kluski posypujemy przyrumienioną cebulką lub boczkiem.

Przepis na kluski leniwe

  • 300 g tłustego sera
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • masło i bułka tarta (do podania)

Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dokłądamy mąkę i jajko i mieszamy do momentu, aż otrzymamy jednolistą masę. Najważniejsze aby w cieście nie powstały grudki. Stolnice posypujemy mąką pszenną i umieszczamy na niej wcześniej przygotowane wałki z ciasta, które następnie kroimy na ukośne kawałki. Tak przygotowane kluski leniwe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż do wypłynięcia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja