Sentymentalny wtorek: kluski leniwe. Przysmak każdego studenta
Kluski leniwe to tanie i proste w wykonaniu danie. Warto przygotować je samodzielnie i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.
Kluski leniwe to klasyka kuchni polskiej. Danie, choć nieco przez nas zapomniane, wciąż widnieje w jadłospisach barów mlecznych i stołówek. Warto jednak przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Kluski są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Najważniejszym składnikiem potrawy jest twaróg – należy więc zadbać o to, aby był świeży i dobrej jakości. Kluski najczęściej podajemy na słodko – z bułką tartą i masłem lub dżemem. Jeżeli jednak nie przepadamy za słodkimi potrawami, możemy wypróbować także słoną wersję, która świetnie zastąpi np. kopytka. W takim wypadku kluski posypujemy przyrumienioną cebulką lub boczkiem.
Przepis na kluski leniwe
- 300 g tłustego sera
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- masło i bułka tarta (do podania)
Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dokłądamy mąkę i jajko i mieszamy do momentu, aż otrzymamy jednolistą masę. Najważniejsze aby w cieście nie powstały grudki. Stolnice posypujemy mąką pszenną i umieszczamy na niej wcześniej przygotowane wałki z ciasta, które następnie kroimy na ukośne kawałki. Tak przygotowane kluski leniwe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż do wypłynięcia.