Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?
Jeżeli pracujesz w biurze, to widzisz czasem, że większość twoich kolegów i koleżanek z pracy stosuje się do schematu: kawa, batonik, kawa, czekolada, znowu kawa, jakaś drożdżówka kupiona po drodze w piekarni, ponownie kawa, a na koniec zupka w proszku, a raz na jakiś czas pizza zamawiana do biura. Znajomo brzmi prawda? Czy i ty nie funkcjonujesz w pracy w ten sposób? Przyznaj się sam przed sobą. Widzisz? Najważniejsze, że odkryłeś problem, a teraz trzeba go rozwiązać. Kiedyś i moje nawyki żywieniowe były podobne do tych, które opisałam powyżej. Na szczęście zauważyłam problem i znalazłam rozwiązanie – zdrowa, odpowiednia dla mojego trybu życia dieta, planowanie posiłków, więcej wody, a mniej kawy. Poniżej znajdziecie 7 produktów, które koniecznie powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie osób pracujących umysłowo.
Kawa
Wiedziałeś, że kawa może wpłynąć pozytywnie na twoje zdrowie i efektywność pracy. Jest tylko jedna zasada – należy pić ją z umiarem. Dwie filiżanki dziennie to optymalna ilość tego napoju. Kawa pomoże nam nie tylko pobudzić organizm, ale jak pokazują badania, może wydłużyć nasze życie. Poza tym kobiety, które regularnie piją kawę, rzadziej popadają w depresję. Przez to, że dzięki kawie mają lepsze samopoczucie i w odróżnieniu od mężczyzn są większymi optymistkami, widzą więcej rozwiązań w problematycznej sytuacji, co niezwykle przydaje się w pracy umysłowej. Zatem wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich ilościach – kawa także.
Woda
Nasz mózg jest bardzo wrażliwy na utratę wody i kiedy zaczyna jej brakować w organizmie, wówczas praca mózgu jest mniej efektywna. A zauważyłeś, że jeżeli intensywnie pracujesz nad czymś umysłowo, odruchowo sięgasz po szklankę wody (która notabene zawsze powinna stać przed tobą na biurku)? Najlepiej, jeśli będziesz wypijał szklankę wody co godzinę, maksymalnie co dwie.
Orzechy
Są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz białka. Są niezwykle zdrowe, choć dosyć kaloryczne, dlatego lepiej jeść je jako dodatek do sałatek lub przekąskę między posiłkami.
Najczęściej zabieram ze sobą do pracy orzechy laskowe, gdyż zawierają pokaźną dawkę fosforu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu – dosyć długa wyliczanka, prawda? Więc jeżeli twoja praca jest stresująca i pijesz dużo kawy, orzechy laskowe pomogą uzupełnić ci niedobory niezbędnych minerałów.
Zielona herbata
W zależności od tego jak długo i ile razy będziemy parzyć zieloną herbatę, właściwości naparu będą inne. Zielona herbata parzona po raz pierwszy i dłużej niż 3 minuty, dzieła pobudzająco, natomiast ponowne parzenie pomoże nam się uspokoić oraz poradzić ze stresem i napięciami emocjonalnymi, dodatkowo orzeźwiając nas.
Ponadto, dzięki zawartości antyoksydantów poprawia pamięć. Najważniejsze, to odpowiednio ją zaparzyć - zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem i parzymy maksymalnie przez 5 min.
Kiełki
Znajdziemy w nich spore ilości lecytyny, która wpływa na tworzenie śladów pamięciowych w mózgu. Oznacza to, że dzięki lecytynie, lepiej i szybciej zapamiętujemy nowe informacje. Uniemożliwia także odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i sprawia, że mózg pracuje sprawniej. Kiełki możesz dodać do sałatki albo kanapek, które przygotowujesz do pracy. Jednak najlepiej jeść je najprostszej postaci, czyli chrupać jako zdrową przekąskę już bez żadnych dodatków (P.S. Nić dentystyczna przy takim spożywaniu kiełków będzie koniecznie potrzebna).
Glukoza
Czy wiedziałeś, że to mózg pobiera najwięcej glukozy spośród wszystkich narządów naszego organizmu? Im intensywniej myślimy tym więcej nasz mózg jej potrzebuje, zatem odpowiedni poziom cukru we krwi sprzyja bardziej efektywnemu myśleniu.
Nie myśl jednak, że czekoladowy batonik w pełni zaspokoi zapotrzebowanie twojego organizmu na glukozę. Owszem, po zjedzeniu go na chwilę zaczniemy lepiej myśleć i dostaniemy lekkiego „kopa energetycznego”, jednakże zaraz znowu będziemy śpiący i ociężali.
Ważne, by zapewnić naszemu mózgowi stały poziom glukozy, dlatego najlepiej jest wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które zapewniają stopniowe uwalnianie glukozy z pokarmu. Warto wybierać świeżeo owoce, soki. Dzięki nim nie przybierzemy na wadze, dłużej będziemy syci, a nasz mózg będzie pracował lepiej i szybciej.
Ryby
Ryby powinny gościć na naszym stole nawet 2–3 razy w tygodniu, ponieważ zawierają zdrowe kawasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na nasz mózg: ułatwiają zapamiętywanie i poprawiają procesy uczenia się. Sardynki, łosoś, makrela czy tuńczyk świetnie zgrywają się z sałatkami warzywnymi. Jednak bądźmy koleżeńscy – ich zapach może przeszkadzać naszym współpracownikom, dlatego pastę z tuńczyka do kanapek lub wędzonego łososia lepiej zjeść w domu.