WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie myśliwce nad Bałtykiem. NATO poderwało samoloty

Sekret udanej zupy. Czym ją zagęścić i jak poprawić smak?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Kilka prostych porad

Obraz
© 123RF.COM

Pomidorowa, ogórkowa, grzybowa czy jarzynowa... Kochamy je. Trudno wyobrazić sobie polski obiad bez talerza pysznej i aromatycznej zupy. Wiosną i latem stawiamy na orzeźwiające chłodniki lub lekkie kremy ze świeżych warzyw. W chłodniejsze dni rozgrzewamy się pożywnymi, zawiesistym zupami na mięsnych wywarach z fasolą, kiszoną kapustą czy grzybami. Wiele osób ma jednak problem z ich zagęszczaniem. Wystarczy poznać jednak kilka prostych sposobów. Poznajcie nasze sztuczki.

Zobacz też: Vichyssoise - francuska zupa krem

/ 6Mąka

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z popularniejszych sposobów na zagęszczenie zupy jest użycie mąki. Należy ją bardzo dokładnie wymieszać z zimną wodą w proporcji 1:1, tak by nie było grudek. Następnie wlewamy niewielkim strumieniem zawiesinę do zupy, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Potem zupę należy zagotować. W ten sposób możemy zagęścić zupy grzybowe, fasolowe lub gulaszowe. Z mąki możemy przygotować też zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy porcję masła lub oleju, dodajemy taką samą ilość mąki, smażymy chwilę, a następnie mieszamy z gorącą zupą. Zasmażka najlepiej pasuje do kapuśniaku i grochówki.

/ 6Śmietana

Obraz
© 123RF.COM

Do zabielania i zagęszczania zup możemy wykorzystać śmietanę – kwaśną lub kremówkę. Aby się nie zwarzyła, należy ją wcześniej zahartować. Odlewamy chochelkę zupy do kubka lub miseczki, dodajemy śmietanę i mieszamy trzepaczką. Płyn przelewamy do garnka, cały czas mieszając. To dobry sposób na zagęszczenie pomidorówki, jarzynowej, barszczu czerwonego, ogórkowej, pieczarkowej, kalafiorowej czy kremów.

/ 6Pieczywo

Obraz
© 123RF.COM

Nieco mniej znaną metodą jest zagęszczanie zupy pieczywem. Ten sposób nie tylko poprawia konsystencję potrawy, ale także jej smak. Miąższ białego lub razowego chleba rozdrabniamy i dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Pieczywo pasuje do aromatycznej zupy grzybowej oraz kremu z soczewicy.

/ 6Ser

Obraz
© 123RF.COM

Mascarpone, tarty żółty ser lub serek topiony to także świetny pomysł na zagęszczenie zupy oraz poprawienie jej smaku. Ser, podobnie jak śmietanę, mieszamy z niewielką ilością wywaru, a następnie wlewamy do garnka. Zagęszczonej w ten sposób zupy nie należy już zagotowywać. Ser pasuje do kremu z pora i ziemniaków, zupy cebulowej lub rybnej.

/ 6Żółtko jaja

Obraz
© 123RF.COM

Żółtko nada zupie aksamitnej konsystencji. Postępujemy z nim tak samo, jak ze śmietaną i serem. Po dodaniu żółtka zupy już nie gotujemy, ponieważ białko się zetnie i powstaną "kłaczki". W ten sposób możemy zagęścić biały barszcz lub szczawiową.

Wybrane dla Ciebie

W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany