Sekret idealnych knedli ze śliwkami. Zadbaj o te małe detale, a nie pożałujesz
Nie wiesz, co zrobić, aby knedle ze śliwkami smakowały jak u babci? A może rozpadają się podczas gotowania? Wystarczy zadbać o kilka kluczowych elementów, a efekt będzie naprawdę imponujący.
Knedle ze śliwkami to jeden z tych przepisów, który kojarzy mi się z pysznym obiadem u babci Zosi. Za każdym razem znikały z talerzy w mgnieniu oka. Mięciutkie ciasto ze słodką śliwką w środku, do tego kremowa śmietana i złocista posypka w postaci bułki tartej podsmażonej z dodatkiem masełka. Po prostu niebo w gębie.
Bardzo długo myślałam, że odtworzenie knedli ze śliwkami mojej babci nigdy mi się nie uda. Przy każdej próbie czegoś mi brakowało. W końcu postanowiłam zrobić wnikliwą analizę przepisu i okazało się, że była to słuszna decyzja. Kluczem do sukcesu są konkretne produkty i odpowiednia technika. Ty również możesz wykorzystać tę wiedzę i przygotować pyszny obiad.
Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Jak przygotować idealne knedle ze śliwkami? Wybierz odpowiednie produkty
Może się wydawać, że przygotowanie knedli ze śliwkami to żadna filozofia. Jednak dobór odpowiednich składników jest tutaj kluczowy.
Aby kluski były zwarte i nie rozpadały się podczas gotowania, użyj ziemniaków mączystych typu C. Zawierają one dużo skrobi, która lepiej wiąże ciasto. Tym samym lepienie knedli i ich gotowanie będzie dużo prostsze. Co więcej, nie będziesz musiał używać zbyt wiele mąki pszennej.
Kolejny ważny składnik to śliwki. Do knedli najlepiej sprawdzi się odmiana węgierka. I to z kilku powodów. Po pierwsze, jej miąższ pozostaje zwarty i jędrny nawet po ugotowaniu. Po drugie, węgierki charakteryzują się mniejszą ilością soków w porównaniu do innych odmian śliwek. Nie rozmiękczą więc ziemniaczanej masy (a to mogłoby doprowadzić do uszkodzenia struktury i kształtu knedli!). Łatwo również usunąć z nich pestki.
Ponadto śliwki węgierki są słodkie, ale jednocześnie mają kwaskowatą nutkę, która jest niepowtarzalna. Moja babcia, aby jeszcze bardziej podkręcić smak owoców, przed dodaniem ich do knedli, obtaczała je dodatkowo w cukrze.
Jak zrobić knedle? Technika też ma znaczenie
Aby przygotowanie knedli odbyło się szybko i sprawnie, a jednocześnie ich smak i wygląd był zachwycający, nie zapomnij o kilku ważnych czynnościach. Odpowiednia technika w tym przypadku na pewno się przyda.
Łącząc produkty na masę ziemniaczaną, nie wyrabiaj jej zbyt długo. Kiedy tylko składniki połączą się, zacznij lepić knedle. Jeśli nie zastosujesz się do tej porady, kluski po ugotowaniu mogą być gumowate albo będą się rozpadać.
Kolejny ważny etap to formowanie knedli. Masa ziemniaczana musi szczelnie otulać śliwkę z każdej strony. W ten sposób unikniesz sytuacji, kiedy to sok ze śliwek wypłynie na wierzch, uszkadzając kluski. I to zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym.
Gotując knedle najlepiej robić to partiami. Dzięki temu będziesz miał kontrolę nad tym, co dzieje się w garnku. Jeśli będziesz wrzucać zbyt dużą ilość knedli naraz, mogą się posklejać - a tego nie chcemy.
Knedle gotuj ok. 5 minut od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Oczywiście należy uwzględnić tu wielkość klusek. Im będą one większe, tym więcej czasu w garnku będą potrzebować. Ugotowane knedle wyjmuj przy pomocy łyżki z cedzakiem i serwuj z ulubionymi dodatkami.
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby zrobić knedle ze śliwkami jak u babci. Odpowiednie produkty i dobra technika sprawią, że klasyka polskiej kuchni uda się za każdym razem.