Ścierki kuchenne mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego. Sprawdź, jak często je prać

Większość z nas regularnie korzysta ze ścierek kuchennych, m.in. do wycierania blatów czy naczyń. Niestety, niewiele osób wie, jak często powinno się je wymieniać, choć to kluczowe dla naszego zdrowia.

Jak często prać ścierki kuchenne
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Mikrobiolodzy z University of Mauritius wzięli pod obserwację sto ścierek kuchennych. Najpierw rozdali je uczestnikom badania, a po miesiącu odebrali i pobrali próbki występujących na nich bakterii. Badacze nie tylko sprawdzili, do jakich gatunków należą bakterie, ale określili również, jak dużo drobnoustrojów znajduje się na każdej ze ścierek.

Badanie wykazało, że prawie połowa (49 proc.) z nich jest prawdziwym siedliskiem bakterii. Na ścierkach znalazły się m.in. bakterie E. coli (pałeczki okrężnicy) czy gronkowce złociste. Najbardziej zanieczyszczone były te ścierki, które wykorzystywano nie tylko do wycierania naczyń, ale również do wycierania blatów czy osuszania rąk.

Uwagę naukowców zwróciła przede wszystkim obecność bakterii E .coli. Zakażenie pałeczkami okrężnicy jest jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych.

– Badanie pokazało, że nieprawidłowa higiena, zwłaszcza w niewegetariańskich gospodarstwach domowych, to powszechny problem – tłumaczy dr Susheela Biranjia-Hurdoyal, główna autorka badania. – Korzystanie z wilgotnych ścierek kuchennych lub wykorzystywanie ich do różnych celów. Szczególną uwagę na higienę w kuchni powinny zwrócić rodziny z dziećmi lub osoby starsze, które są wyjątkowo podatne na infekcje – dodaje.

Co robić, żeby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii w kuchni i zmniejszyć ryzyko zachorowania? Przede wszystkim często zmieniać ścierki (najlepiej codziennie) i prać je w wysokiej temperaturze. Dodatkowo:

  • myć ręce przed przygotowaniem posiłku i po przygotowaniu,
  • korzystać z jednorazowych ręczników kuchennych,
  • korzystać z osobnego zestawu desek do krojenia surowego mięsa,
  • wycierać kuchenne blaty od razu po przygotowaniu posiłku.

Źródło: BBC

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości