Trwa ładowanie...

Ścierki kuchenne mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego. Sprawdź, jak często je prać

Większość z nas regularnie korzysta ze ścierek kuchennych, m.in. do wycierania blatów czy naczyń. Niestety, niewiele osób wie, jak często powinno się je wymieniać, choć to kluczowe dla naszego zdrowia.

Ścierki kuchenne mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego. Sprawdź, jak często je praćŹródło: Pixabay.com
d2w1vmp
d2w1vmp

Mikrobiolodzy z University of Mauritius wzięli pod obserwację sto ścierek kuchennych. Najpierw rozdali je uczestnikom badania, a po miesiącu odebrali i pobrali próbki występujących na nich bakterii. Badacze nie tylko sprawdzili, do jakich gatunków należą bakterie, ale określili również, jak dużo drobnoustrojów znajduje się na każdej ze ścierek.

Badanie wykazało, że prawie połowa (49 proc.) z nich jest prawdziwym siedliskiem bakterii. Na ścierkach znalazły się m.in. bakterie E. coli (pałeczki okrężnicy) czy gronkowce złociste. Najbardziej zanieczyszczone były te ścierki, które wykorzystywano nie tylko do wycierania naczyń, ale również do wycierania blatów czy osuszania rąk.

Uwagę naukowców zwróciła przede wszystkim obecność bakterii E .coli. Zakażenie pałeczkami okrężnicy jest jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych.

– Badanie pokazało, że nieprawidłowa higiena, zwłaszcza w niewegetariańskich gospodarstwach domowych, to powszechny problem – tłumaczy dr Susheela Biranjia-Hurdoyal, główna autorka badania. – Korzystanie z wilgotnych ścierek kuchennych lub wykorzystywanie ich do różnych celów. Szczególną uwagę na higienę w kuchni powinny zwrócić rodziny z dziećmi lub osoby starsze, które są wyjątkowo podatne na infekcje – dodaje.

Co robić, żeby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii w kuchni i zmniejszyć ryzyko zachorowania? Przede wszystkim często zmieniać ścierki (najlepiej codziennie) i prać je w wysokiej temperaturze. Dodatkowo:

  • myć ręce przed przygotowaniem posiłku i po przygotowaniu,
  • korzystać z jednorazowych ręczników kuchennych,
  • korzystać z osobnego zestawu desek do krojenia surowego mięsa,
  • wycierać kuchenne blaty od razu po przygotowaniu posiłku.

Źródło: BBC

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2w1vmp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w1vmp
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj