Trwa ładowanie...

Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie i nie kurczyły się podczas smażenia?

Jeśli wasze kotlety po ubiciu zajmowały cały talerz, a po usmażeniu bardzo się skurczyły, są twarde i przesuszone, prawdopodobnie popełniacie kilka błędów. Zobaczcie, co zrobić, żeby wasze kotlety były miękkie i nie kurczyły się.

Kotlet schabowyKotlet schabowyŹródło: Adobe Stock
d2cnfso
d2cnfso

Usuńcie wszystkie chrząstki i żyłki

Jeśli zależy wam na tym, aby wasze kotlety nie kurczyły się podczas smażenia, kluczowe jest to, jak przygotujecie je jeszcze przed ich wylądowaniem na patelni. Najpierw schab należy pokroić na 1-2 cm plasterki. Następnie przy pomocy ostrego noża usuwamy wszystkie chrząstki i żyłki. Warto je wyciąć, ponieważ są nieapetyczne, a dodatkowo powodują, że mięso jeszcze bardziej się kurczy. Białej otoczki wokół schabu nie trzeba wycinać, ale dobrze jest naciąć ją w kilku miejscach. Kotlety rozbijamy pod kawałkiem folii spożywczej. Jeśli nie mamy akurat w domu folii, możemy użyć rozciętego na pół plastikowego woreczka. Dzięki tej metodzie będziemy mogli rozbić kotlety bardzo cienko, a mięso zachowa swoją strukturę i nie rozpadnie się.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić

Panierowanie

Ważne, żeby panierka dobrze przylegała do kotleta. Wówczas mniej wody wydostanie się z mięsa i kotlet nie będzie przesuszony. Należy zachować odpowiednią kolejność - najpierw obtaczamy mięso w mące, potem jajku, a na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na smalcu lub olejach roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia, np. rzepakowym lub słonecznikowym. Patelnia musi być mocno nagrzana. Dzięki temu nasz kotlet szybko się usmaży, a mięso będzie kruche i soczyste.

d2cnfso

Nie przykrywamy patelni pokrywką

Wiele osób popełnia ten błąd, myśląc, że szybciej w ten sposób usmażą kotlety. Niestety, para, która zbiera się na pokrywce, skrapla się i ląduje na patelni, przez co nasze kotlety raczej się duszą, a nie smażą. Takie kotlety będą po prostu niesmaczne i nieestetyczne. Panierka kotleta powinna być chrupiąca, a przy zastosowaniu tej metody zwyczajnie się rozmoczy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj