Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie i nie kurczyły się podczas smażenia?

Jeśli wasze kotlety po ubiciu zajmowały cały talerz, a po usmażeniu bardzo się skurczyły, są twarde i przesuszone, prawdopodobnie popełniacie kilka błędów. Zobaczcie, co zrobić, żeby wasze kotlety były miękkie i nie kurczyły się.

Kotlet schabowyKotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Usuńcie wszystkie chrząstki i żyłki

Jeśli zależy wam na tym, aby wasze kotlety nie kurczyły się podczas smażenia, kluczowe jest to, jak przygotujecie je jeszcze przed ich wylądowaniem na patelni. Najpierw schab należy pokroić na 1-2 cm plasterki. Następnie przy pomocy ostrego noża usuwamy wszystkie chrząstki i żyłki. Warto je wyciąć, ponieważ są nieapetyczne, a dodatkowo powodują, że mięso jeszcze bardziej się kurczy. Białej otoczki wokół schabu nie trzeba wycinać, ale dobrze jest naciąć ją w kilku miejscach. Kotlety rozbijamy pod kawałkiem folii spożywczej. Jeśli nie mamy akurat w domu folii, możemy użyć rozciętego na pół plastikowego woreczka. Dzięki tej metodzie będziemy mogli rozbić kotlety bardzo cienko, a mięso zachowa swoją strukturę i nie rozpadnie się.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić

Panierowanie

Ważne, żeby panierka dobrze przylegała do kotleta. Wówczas mniej wody wydostanie się z mięsa i kotlet nie będzie przesuszony. Należy zachować odpowiednią kolejność - najpierw obtaczamy mięso w mące, potem jajku, a na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na smalcu lub olejach roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia, np. rzepakowym lub słonecznikowym. Patelnia musi być mocno nagrzana. Dzięki temu nasz kotlet szybko się usmaży, a mięso będzie kruche i soczyste.

Nie przykrywamy patelni pokrywką

Wiele osób popełnia ten błąd, myśląc, że szybciej w ten sposób usmażą kotlety. Niestety, para, która zbiera się na pokrywce, skrapla się i ląduje na patelni, przez co nasze kotlety raczej się duszą, a nie smażą. Takie kotlety będą po prostu niesmaczne i nieestetyczne. Panierka kotleta powinna być chrupiąca, a przy zastosowaniu tej metody zwyczajnie się rozmoczy.

Wybrane dla Ciebie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀