Bajeczne ciacho bez pieczenia. Jest niesamowite, łatwe i pyszne
Macie ochotę na coś słodkiego? Polecamy mocno czekoladowe i niesamowicie kremowe ciasto bez pieczenia. Jest nie tylko przepyszne, ale także banalnie proste w przygotowaniu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki na spód:
- 180 g herbatników
- ½ kostki masła
Składniki na ciemną masę:
- 500 ml śmietany 30 proc.
- 400 g serka homogenizowanego
- 4 łyżki nutelli
- 140 g ciastek jeżyków
Składniki na jasną masę:
- 2 śnieżki do mleka
- 2 szk. mleka
- 1 łyżka żelatyny
*Składniki na polewę: *
- 100 g czekolady mlecznej
- ¾ szk. śmietany 30 proc.
- 5 dag ciasteczek w czekoladzie
Przepis
- Ciastka herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, wykładamy dno tortownicy.
- Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną nutellę.
- Ciastka jeżyki kroimy bardzo drobno i łączymy z masą mieszając delikatnie łyżką. Masę wykładamy na herbatniki.
- Śnieżki ubijamy z mlekiem dodajemy rozpuszczoną w trzech łyżkach żelatynę, chwilę miksujemy i wykładamy na masę ciemną.
- Na wierzch układamy dowolnie ciasteczka w czekoladzie i polewamy polewą rozpuszczonej czekolady ze śmietaną.
- Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl