Trwa ładowanie...
d41ascx
18-02-2021 10:01

Odrywane bułeczki drożdżowe. Ten zapach przyciągnie do kuchni wszystkich domowników

Przepis

Bułeczki drożdżowe odrywane to idealny pomysł na przekąskę, dodatek do zup czy przystawkę. Gorące, polane mieszanką masła, ziół i czosnku pachną tak intensywnie, że ich zapach zwabi do kuchni wszystkich domowników.

d41ascx
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 140 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

na sos czosnkowo-ziołowy:

  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanego lubczyku (lub innych ulubionych ziół)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Przepis
  • Do miski przesiać mąkę, drożdże, cukier oraz sól.
  • W drugiej misce umieścić letnie mleko, żółtka jaj i ostudzone stopione masło. Wymieszać dokładnie, a następnie wlać do suchych składników.
  • Wyrobić wszystko na gładkie, jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką – tak, by odchodziło od dłoni.
  • Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto powinno być mocno wyrośnięte.
  • W międzyczasie przygotować naczynie do pieczenia – najlepsza będzie niska, okrągła forma ceramiczna do tarty, ewentualnie tortownica. Należy wysmarować ją masłem.
  • Po upływie godziny ciasto wyjąć na stolnicę i podzielić na około 20 równych kawałków.
  • Każdy kawałek formować w kulkę i układać w formie do pieczenia na kształt okręgu. Bułeczki mogą być blisko siebie, ponieważ po upieczeniu powinny się połączyć w całość tak, by można je było od siebie odrywać.
  • Formę z kulkami ciasta nakryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
  • W międzyczasie przygotować glazurę do bułeczek: w misce wymieszać stopione masło z posiekanymi ziołami i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i szczyptę pieprzu.
  • Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i od razu polać przygotowanym sosem, rozsmarowując go dokładnie przy pomocy pędzelka.

Takie bułeczki można jeść na ciepło, lekko przestygnięte, a nawet na zimno. Można je także odświeżyć następnego dnia w piekarniku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Odrywane bułeczki drożdżowe. Ten zapach przyciągnie do kuchni wszystkich domowników
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
d41ascx
d41ascx
d41ascx
Więcej tematów
d41ascx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj