Trwa ładowanie...

Jajko na miękko czy na twardo? Które będzie zdrowsze?

Jajka na miękko i na twardo – jedne i drugie mają swoich zwolenników, ale podobno tylko w jednej postaci naprawdę przysłużą się naszemu zdrowiu. Jakie jajka zatem warto jeść? Na miękko, na twardo, a może to w ogóle nie ma znaczenia? Sprawdźmy

Czy jajka na miękko i na twardo są tak samo wartościowe?Czy jajka na miękko i na twardo są tak samo wartościowe?Źródło: 123RF
d4detro
d4detro

Jajko na zdrowie

Jajko to źródło cennych witamin i minerałów. Jako jedyny produkt spożywczy zawiera niemal wszystko, co ludzkiemu organizmowi potrzebne jest do życia. Zawiera wszystkie witaminy poza witaminą C. Białko jaja przyswaja się aż w 94 procentach, więc nic dziwnego, że jajko to po prostu życie.

Polecane jest na deficyty odporności, poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Pomocne w uzupełnianiu niedoborów żelaza i tak odżywcze, że jajka podaje się rekonwalescentom oraz małym dzieciom.

Idealnie ugotowane jajko na miękko. Proste zasady

Jajka na miękko czy na twardo?

Jajka na twardo gotujemy około 7-10 minut i niestety jest to czas, w którym niektóre witaminy się utleniają, a lecytyna zawarta w żółtku ulega degradacji. Czas powyżej 7 minut pędzonych we wrzątku powoduje utratę ponad 50 procent wartości odżywczych jajka.

d4detro

Co jeszcze? Jajka na twardo są ciężkostrawne, więc powinny ich unikać dzieci, osoby starsze, a także cierpiący z powodu problemów trawiennych. Szczególnie niewskazane jest jedzenie takich jaj wieczorem, przed snem, a z dodatkiem majonezu będą wręcz szkodliwe dla zdrowia.

Z kolei jajka na miękko, optymalnie gotowane 4-5 minut, zachowują większość swych wartości odżywczych, zawartych głównie w żółtku.

Jajko na miękko ma mniej kalorii od jajka gotowanego na twardo, jest bogatsze odżywczo i według niektórych – najsmaczniejsze. Jedno jajko na miękko jedzone codziennie możemy potraktować jak lekarstwo, za które organizm podziękuje nam już po kilku miesiącach!

Warto jeść jajka na miękko jak najczęściej, ale jeśli ta forma nie jest naszą ulubioną, to pamiętajmy, że równie dobre może być jajko sadzone z płynnym żółtkiem lub jajka po wiedeńsku, po benedyktyńsku czy kremowa jajecznica.

d4detro

Najmniej wartościowe są jajka na twardo, których lepiej nie jadać regularnie.

Jajko na miękko w kieliszku 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj