Jajko na miękko czy na twardo? Które będzie zdrowsze?

Jajka na miękko i na twardo – jedne i drugie mają swoich zwolenników, ale podobno tylko w jednej postaci naprawdę przysłużą się naszemu zdrowiu. Jakie jajka zatem warto jeść? Na miękko, na twardo, a może to w ogóle nie ma znaczenia? Sprawdźmy

Jajko na twardo w kieliszkuCzy jajka na miękko i na twardo są tak samo wartościowe?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajko na zdrowie

Jajko to źródło cennych witamin i minerałów. Jako jedyny produkt spożywczy zawiera niemal wszystko, co ludzkiemu organizmowi potrzebne jest do życia. Zawiera wszystkie witaminy poza witaminą C. Białko jaja przyswaja się aż w 94 procentach, więc nic dziwnego, że jajko to po prostu życie.

Polecane jest na deficyty odporności, poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Pomocne w uzupełnianiu niedoborów żelaza i tak odżywcze, że jajka podaje się rekonwalescentom oraz małym dzieciom.

Idealnie ugotowane jajko na miękko. Proste zasady

Jajka na miękko czy na twardo?

Jajka na twardo gotujemy około 7-10 minut i niestety jest to czas, w którym niektóre witaminy się utleniają, a lecytyna zawarta w żółtku ulega degradacji. Czas powyżej 7 minut pędzonych we wrzątku powoduje utratę ponad 50 procent wartości odżywczych jajka.

Co jeszcze? Jajka na twardo są ciężkostrawne, więc powinny ich unikać dzieci, osoby starsze, a także cierpiący z powodu problemów trawiennych. Szczególnie niewskazane jest jedzenie takich jaj wieczorem, przed snem, a z dodatkiem majonezu będą wręcz szkodliwe dla zdrowia.

Z kolei jajka na miękko, optymalnie gotowane 4-5 minut, zachowują większość swych wartości odżywczych, zawartych głównie w żółtku.

Jajko na miękko ma mniej kalorii od jajka gotowanego na twardo, jest bogatsze odżywczo i według niektórych – najsmaczniejsze. Jedno jajko na miękko jedzone codziennie możemy potraktować jak lekarstwo, za które organizm podziękuje nam już po kilku miesiącach!

Warto jeść jajka na miękko jak najczęściej, ale jeśli ta forma nie jest naszą ulubioną, to pamiętajmy, że równie dobre może być jajko sadzone z płynnym żółtkiem lub jajka po wiedeńsku, po benedyktyńsku czy kremowa jajecznica.

Najmniej wartościowe są jajka na twardo, których lepiej nie jadać regularnie.

Jajko na miękko w kieliszku
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg