Jajko na miękko czy na twardo? Które będzie zdrowsze?

Jajka na miękko i na twardo – jedne i drugie mają swoich zwolenników, ale podobno tylko w jednej postaci naprawdę przysłużą się naszemu zdrowiu. Jakie jajka zatem warto jeść? Na miękko, na twardo, a może to w ogóle nie ma znaczenia? Sprawdźmy

Jajko na twardo w kieliszkuCzy jajka na miękko i na twardo są tak samo wartościowe?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajko na zdrowie

Jajko to źródło cennych witamin i minerałów. Jako jedyny produkt spożywczy zawiera niemal wszystko, co ludzkiemu organizmowi potrzebne jest do życia. Zawiera wszystkie witaminy poza witaminą C. Białko jaja przyswaja się aż w 94 procentach, więc nic dziwnego, że jajko to po prostu życie.

Polecane jest na deficyty odporności, poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Pomocne w uzupełnianiu niedoborów żelaza i tak odżywcze, że jajka podaje się rekonwalescentom oraz małym dzieciom.

Idealnie ugotowane jajko na miękko. Proste zasady

Jajka na miękko czy na twardo?

Jajka na twardo gotujemy około 7-10 minut i niestety jest to czas, w którym niektóre witaminy się utleniają, a lecytyna zawarta w żółtku ulega degradacji. Czas powyżej 7 minut pędzonych we wrzątku powoduje utratę ponad 50 procent wartości odżywczych jajka.

Co jeszcze? Jajka na twardo są ciężkostrawne, więc powinny ich unikać dzieci, osoby starsze, a także cierpiący z powodu problemów trawiennych. Szczególnie niewskazane jest jedzenie takich jaj wieczorem, przed snem, a z dodatkiem majonezu będą wręcz szkodliwe dla zdrowia.

Z kolei jajka na miękko, optymalnie gotowane 4-5 minut, zachowują większość swych wartości odżywczych, zawartych głównie w żółtku.

Jajko na miękko ma mniej kalorii od jajka gotowanego na twardo, jest bogatsze odżywczo i według niektórych – najsmaczniejsze. Jedno jajko na miękko jedzone codziennie możemy potraktować jak lekarstwo, za które organizm podziękuje nam już po kilku miesiącach!

Warto jeść jajka na miękko jak najczęściej, ale jeśli ta forma nie jest naszą ulubioną, to pamiętajmy, że równie dobre może być jajko sadzone z płynnym żółtkiem lub jajka po wiedeńsku, po benedyktyńsku czy kremowa jajecznica.

Najmniej wartościowe są jajka na twardo, których lepiej nie jadać regularnie.

Jajko na miękko w kieliszku
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie