Jajko na miękko czy na twardo? Które będzie zdrowsze?

Jajka na miękko i na twardo – jedne i drugie mają swoich zwolenników, ale podobno tylko w jednej postaci naprawdę przysłużą się naszemu zdrowiu. Jakie jajka zatem warto jeść? Na miękko, na twardo, a może to w ogóle nie ma znaczenia? Sprawdźmy

Jajko na twardo w kieliszkuCzy jajka na miękko i na twardo są tak samo wartościowe?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajko na zdrowie

Jajko to źródło cennych witamin i minerałów. Jako jedyny produkt spożywczy zawiera niemal wszystko, co ludzkiemu organizmowi potrzebne jest do życia. Zawiera wszystkie witaminy poza witaminą C. Białko jaja przyswaja się aż w 94 procentach, więc nic dziwnego, że jajko to po prostu życie.

Polecane jest na deficyty odporności, poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Pomocne w uzupełnianiu niedoborów żelaza i tak odżywcze, że jajka podaje się rekonwalescentom oraz małym dzieciom.

Idealnie ugotowane jajko na miękko. Proste zasady

Jajka na miękko czy na twardo?

Jajka na twardo gotujemy około 7-10 minut i niestety jest to czas, w którym niektóre witaminy się utleniają, a lecytyna zawarta w żółtku ulega degradacji. Czas powyżej 7 minut pędzonych we wrzątku powoduje utratę ponad 50 procent wartości odżywczych jajka.

Co jeszcze? Jajka na twardo są ciężkostrawne, więc powinny ich unikać dzieci, osoby starsze, a także cierpiący z powodu problemów trawiennych. Szczególnie niewskazane jest jedzenie takich jaj wieczorem, przed snem, a z dodatkiem majonezu będą wręcz szkodliwe dla zdrowia.

Z kolei jajka na miękko, optymalnie gotowane 4-5 minut, zachowują większość swych wartości odżywczych, zawartych głównie w żółtku.

Jajko na miękko ma mniej kalorii od jajka gotowanego na twardo, jest bogatsze odżywczo i według niektórych – najsmaczniejsze. Jedno jajko na miękko jedzone codziennie możemy potraktować jak lekarstwo, za które organizm podziękuje nam już po kilku miesiącach!

Warto jeść jajka na miękko jak najczęściej, ale jeśli ta forma nie jest naszą ulubioną, to pamiętajmy, że równie dobre może być jajko sadzone z płynnym żółtkiem lub jajka po wiedeńsku, po benedyktyńsku czy kremowa jajecznica.

Najmniej wartościowe są jajka na twardo, których lepiej nie jadać regularnie.

Jajko na miękko w kieliszku
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu