Schab ze śliwkowym oczkiem. Doskonały na co dzień i od święta
Schab ze śliwką to klasyka gatunki. Doskonale smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Sprawdzi się na obiad i na kanapki. Zalany galaretką może być świetną przystawką.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
 - 150 g suszonych śliwek
 - 1 łyżeczka soli
 - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
 - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
 - 1/2 łyżeczki majeranku
 - 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
 - 2 szklanki wody
 - 4 łyżki oleju
 
Przepis
- Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot.
 - W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc.
 - Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut.
 - Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut.
 - Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.
 - Obsmażony schab można również upiec (ok. 1 godz w 180 st. C).
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl