Schab ze śliwkowym oczkiem. Doskonały na co dzień i od święta

Schab ze śliwką to klasyka gatunki. Doskonale smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Sprawdzi się na obiad i na kanapki. Zalany galaretką może być świetną przystawką.

Schab ze śliwkowym oczkiem. Doskonały na co dzień i od świętaSchab ze śliwkowym oczkiem. Doskonały na co dzień i od święta
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju

Przepis

  • Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot.
  • W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc.
  • Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut.
  • Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut.
  • Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.
  • Obsmażony schab można również upiec (ok. 1 godz w 180 st. C).

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu