Trwa ładowanie...
d36zi4m
d36zi4m

Schab po bałkańsku

Przepis

Chcesz przygotować coś wyjątkowego na obiad? Mamy przepyszną, a zarazem bardzo prostą propozycję. Schab po bałkańsku, duszony z papryką i pieczarkami to sposób na soczyste i aromatyczne mięso.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d36zi4m
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Schab po bałkańsku
123RF
Składniki
  • 1 kg schabu,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • pól słoika marynowanej papryki,
  • 2 cebule,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka w proszku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • oliwa,
Przepis

Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab (lekko zarumieniamy). Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli. Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana, to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko teraz jeszcze raz gotujemy około 3 minut. Oczywiście w trakcie gotowania w miarę potrzeby uzupełniamy schab gorącą wodą. My podaliśmy z ryżem już gotowy schab

Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny

Schab po bałkańsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d36zi4m

Podziel się opinią

Share
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m