Schab po bałkańsku
Chcesz przygotować coś wyjątkowego na obiad? Mamy przepyszną, a zarazem bardzo prostą propozycję. Schab po bałkańsku, duszony z papryką i pieczarkami to sposób na soczyste i aromatyczne mięso.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab (lekko zarumieniamy). Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli. Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę.
Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana, to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko teraz jeszcze raz gotujemy około 3 minut.
Oczywiście w trakcie gotowania w miarę potrzeby uzupełniamy schab gorącą wodą. My podaliśmy z ryżem już gotowy schab
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze