Schab po bałkańsku

Chcesz przygotować coś wyjątkowego na obiad? Mamy przepyszną, a zarazem bardzo prostą propozycję. Schab po bałkańsku, duszony z papryką i pieczarkami to sposób na soczyste i aromatyczne mięso.

Schab po bałkańskuSchab po bałkańsku

Składniki

  • 1 kg schabu,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • pól słoika marynowanej papryki,
  • 2 cebule,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka w proszku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • oliwa,

Przepis

Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab (lekko zarumieniamy). Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli. Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę.

Przepis

Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana, to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko teraz jeszcze raz gotujemy około 3 minut.

Przepis

Oczywiście w trakcie gotowania w miarę potrzeby uzupełniamy schab gorącą wodą. My podaliśmy z ryżem już gotowy schab

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇