Sardyńska zupa warzywna minestrone

Sardynia słynie z długowieczności jej mieszkańców. Na każde 100 tysięcy osób przypadają 22, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym zainteresował się Dan Buettner i w swojej książce "Blue zones" opisał, między innymi historię sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie. Jak się okazuje, łatwo można zrobić ją w domu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

Sardyńska zupa warzywna minestroneSardyńska zupa warzywna minestrone
Agata Witowska

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodyżki selera
  • 1 puszka czerwonej fasoli (420 g)
  • 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (540 g)
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini
  • pieprz
  • opcjonalnie świeżo starty parmezan lub pecorino

Przepis

Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem.
Zobacz także: doskonały, prosty sposób na schab wolno pieczony

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie