"Sami się trujemy". Błędy, które Polacy popełniają podczas grillowania
Katarzyna Bosacka, ekspertka zdrowego odżywiania, mówi, jak przyrządzić mięso, aby nadawało się do grillowania oraz który rodzaj grilla jest najlepszy.
Właśnie się rozpoczyna sezon na gr… Rozwiń
Transkrypcja:
Właśnie się rozpoczyna sezon na grillowanie który mam wrażenie jest
Sportem Narodowym wielu Polaków
Powiedz mi
Które produkty warto
Korzystać na grilla a których należy jednak unikać
Pamiętajmy o tym że nie tylko kiełbasa i nie tylko mięso nadaje się do grillowania
Świetnie grilluję się rybę
A wspaniale można grillować warzywa równie
Również i
Jestem grillowaniu warzyw jest głęboki sens dlatego że warzywa mają w sobie
Oznacza
A które nawet jeśli zjemy troszeczkę przypalonej skórki
To one wyrównają nam poziom tych przeciwutleniaczy w naszym organiźmie
I zabezpiecza nas przed tymi substancjami rakotwórczymi
Twórczymi
Które zjedliśmy wraz właśnie z tobą
Przypaloną
A jeśli chodzi o mięso to kupujmy mięso po prostu surowe
Airo
Sami marynaty w domu dlatego że
Tak marynatach sklepowych nie wiadomo co tam jest
Nie wiadomo co jest dodawane nie wiadomo czy to jeszcze nie ma jakiś
W większej ilości
Puszczą słabe jakoś
Jak jest przeklinać
Napęd do bramy
Bardzo proste po prostu wystarczy posolić popieprzyć i oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym
Zanurzyć to w takiej w takiej marynacie
I marynata zabezpiecza też mięso
Spalanie
A to co jest rzeczywiście na kod
Boczek grillowany
To są te wszystkie prze pieczone cudowne fragmenty mięska
A to jest a chrupiąca skórka
To jestem taki węgiel który się
Się osadza właśnie na powierzchni mięsa
Dlaczego mięso surowe dlatego że mięso przetworzone takie
Kiełbasa na
Albo kaszanka
Bardzo często tam mamy do czynienia ze 200
50 i odwieźć
To jest azotyn i azotan sodu to
Konserwanty które
Na skalę przemysłową
Właściwie dodawane są do wszystkich wędlin
I ona niestety powodują
W takiej kiełbasie
Po podgrzaniu i
Ipos grillowaniu
Powstają dioksyny czyli substancje rakotwórcze
To nie mówię ja bosac
Tylko mówi to na przykład Pan profesor Artur badyda z Politechniki Warszawskiej
Bardzo wnikliwy i dokładnie badał
A całe środowisko
Grillowania
Wokół grilla różne
Rodzaje mięs warzyw i tak dalej jak się za
Zachowują I ile mają psa
Atak substancji rak
Ktoś może powiedzieć Bosacka nie przesadzaj z tym grill
Ale gdyby się tak zastanowić
To my mamy
W ciągu zimy smog
I mamy
Płuca zawalone tym okropnym powietrzem
Która nas otacza
I teraz jak wchodzimy w sezon grillowy
I co tydzień grillujemy zł
A faceci
Stoją nad tym grillem czasem godzinę dwie wdychają to przez
Zresztą ten cały dym z grilla leci na całą rodzinę częst
Prawda to znowu oddychamy ten powietrzem która jest rakotwórcza i sami się
Trujemy
Warto o tym pamiętać ja nie mówię żeby w ogóle teraz Przestań
Ale może nie róbmy tego co
Tablet raz na jakiś czas
A jak grillować żeby było nie tylko zdrowa ale też
I smacznie
Przede wszystkim badania pana profesora bandyty pokazują że najbezpieczniejsze jest grill gazowy
Ja wiem jako człowiek zajmujący się kulinariami że z grilla gazowego to jednak tak nie smakuje jak z tą
Ale żadnego ale przynajmniej nie kupujmy brykietów
Do grilla
Dlatego że brykietem mają w sobie żywicę
Dobra kiedy są
Spojone takimi żywicami
I w momencie podgrzania w momencie żaru jeszcze więcej substancji jak rakotwórczych
Takiego brykietu się
Lepiej po prostu
Taki klasyczny węgiel drzewny
Grillujemy na tak
Grilluj marzę a nie na ogniu żeby to
To się nie paliło
Bo to jest dokładnie tak jak z jajecznicą jeśli smażymy jajecznicę na patelni
Wrzucimy odrobinę masła i to masło nam się nie spali
Na tej patelni
A ta jajecznica jest dla nas bezpieczna
I tak samo jest grillowanie
Jeśli wrzucimy kawałek mięsa i to mięso się nie spali tylko
Powoli powoli dojdzie ładnie się
Właściwie upieczona tym ogniu na tym grillu
Wszystko będzie w porządku
Nic się nam nie stanie ale jeśli wędlinę
Na po prostu na węgiel ten to mięso to
To wtedy to mięso