Trwa ładowanie...
d16l9mr
"Sami się trujemy". Błędy, które Polacy popełniają podczas grillowania

"Sami się trujemy". Błędy, które Polacy popełniają podczas grillowania

Katarzyna Bosacka, ekspertka zdrowego odżywiania, mówi, jak przyrządzić mięso, aby nadawało się do grillowania oraz który rodzaj grilla jest najlepszy.

Właśnie się rozpoczyna sezon na grRozwiń

Transkrypcja:

Właśnie się rozpoczyna sezon na grillowanie który mam wrażenie jest Sportem Narodowym wielu Polaków Powiedz mi Które produkty warto Korzystać na grilla a których należy jednak unikać Pamiętajmy o tym że nie tylko kiełbasa i nie tylko mięso nadaje się do grillowania Świetnie grilluję się rybę A wspaniale można grillować warzywa równie Również i Jestem grillowaniu warzyw jest głęboki sens dlatego że warzywa mają w sobie Oznacza A które nawet jeśli zjemy troszeczkę przypalonej skórki To one wyrównają nam poziom tych przeciwutleniaczy w naszym organiźmie I zabezpiecza nas przed tymi substancjami rakotwórczymi Twórczymi Które zjedliśmy wraz właśnie z tobą Przypaloną A jeśli chodzi o mięso to kupujmy mięso po prostu surowe Airo Sami marynaty w domu dlatego że Tak marynatach sklepowych nie wiadomo co tam jest Nie wiadomo co jest dodawane nie wiadomo czy to jeszcze nie ma jakiś W większej ilości Puszczą słabe jakoś Jak jest przeklinać Napęd do bramy Bardzo proste po prostu wystarczy posolić popieprzyć i oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym Zanurzyć to w takiej w takiej marynacie I marynata zabezpiecza też mięso Spalanie A to co jest rzeczywiście na kod Boczek grillowany To są te wszystkie prze pieczone cudowne fragmenty mięska A to jest a chrupiąca skórka To jestem taki węgiel który się Się osadza właśnie na powierzchni mięsa Dlaczego mięso surowe dlatego że mięso przetworzone takie Kiełbasa na Albo kaszanka Bardzo często tam mamy do czynienia ze 200 50 i odwieźć To jest azotyn i azotan sodu to Konserwanty które Na skalę przemysłową Właściwie dodawane są do wszystkich wędlin I ona niestety powodują W takiej kiełbasie Po podgrzaniu i Ipos grillowaniu Powstają dioksyny czyli substancje rakotwórcze To nie mówię ja bosac Tylko mówi to na przykład Pan profesor Artur badyda z Politechniki Warszawskiej Bardzo wnikliwy i dokładnie badał A całe środowisko Grillowania Wokół grilla różne Rodzaje mięs warzyw i tak dalej jak się za Zachowują I ile mają psa Atak substancji rak Ktoś może powiedzieć Bosacka nie przesadzaj z tym grill Ale gdyby się tak zastanowić To my mamy W ciągu zimy smog I mamy Płuca zawalone tym okropnym powietrzem Która nas otacza I teraz jak wchodzimy w sezon grillowy I co tydzień grillujemy zł A faceci Stoją nad tym grillem czasem godzinę dwie wdychają to przez Zresztą ten cały dym z grilla leci na całą rodzinę częst Prawda to znowu oddychamy ten powietrzem która jest rakotwórcza i sami się Trujemy Warto o tym pamiętać ja nie mówię żeby w ogóle teraz Przestań Ale może nie róbmy tego co Tablet raz na jakiś czas A jak grillować żeby było nie tylko zdrowa ale też I smacznie Przede wszystkim badania pana profesora bandyty pokazują że najbezpieczniejsze jest grill gazowy Ja wiem jako człowiek zajmujący się kulinariami że z grilla gazowego to jednak tak nie smakuje jak z tą Ale żadnego ale przynajmniej nie kupujmy brykietów Do grilla Dlatego że brykietem mają w sobie żywicę Dobra kiedy są Spojone takimi żywicami I w momencie podgrzania w momencie żaru jeszcze więcej substancji jak rakotwórczych Takiego brykietu się Lepiej po prostu Taki klasyczny węgiel drzewny Grillujemy na tak Grilluj marzę a nie na ogniu żeby to To się nie paliło Bo to jest dokładnie tak jak z jajecznicą jeśli smażymy jajecznicę na patelni Wrzucimy odrobinę masła i to masło nam się nie spali Na tej patelni A ta jajecznica jest dla nas bezpieczna I tak samo jest grillowanie Jeśli wrzucimy kawałek mięsa i to mięso się nie spali tylko Powoli powoli dojdzie ładnie się Właściwie upieczona tym ogniu na tym grillu Wszystko będzie w porządku Nic się nam nie stanie ale jeśli wędlinę Na po prostu na węgiel ten to mięso to To wtedy to mięso
d16l9mr
d16l9mr
Więcej tematów