Sałatki na sylwestra. 5 przepisów, którym nikt się nie oprze
W sylwestrową noc nikt nie ma ochoty na ciężkie, obiadowe dania, za to każdy chętnie sięga po lekkie przystawki i sałatki. I o ile przez cały rok kojarzą nam się one ze smętnym liściem sałaty z dressingiem lub klasyczną jarzynową, o tyle w sylwestra stoły uginają się od różnorodnych sałatek.
Sałatki na sylwestra – sałatka z pieczonym kurczakiem
Jest sycąca i przypadnie do gustu mięsożercom. Pieczonego kurczaka można zastąpić wędzonym filetem z kurczaka. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Dla tych, którzy za drobiem nie przepadają, można przygotować sałatkę z szynką konserwową.
- 300 g pieczonego lub wędzonego fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 czerwona cebula
- 4 ogórki kiszone
- ½ żółtej papryki
- garść czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z odsączoną kukurydzą i rozdrobnionym ananasem. Dodać ogórki, cebulę i paprykę, również pokrojone w niewielką kostkę.
- W osobnej misce wymieszać składniki sosu: majonez, sól, pieprz, jogurt grecki i dodać do mięsa oraz warzyw.
- Delikatnie wymieszać wszystko razem.
- Sałatkę układać na półmiskach wyłożonych rukolą lub liśćmi sałaty porwanymi na kawałki i dekorować oliwkami.
Szybka sałatka z kurczakiem i winogronami. Idealna na imprezę
Sałatki na sylwestra – makaronowa sałatka warstwowa
Hit każdej imprezy – wystarczy duża szklana misa, w której składniki ułożymy warstwami, by przyciągnęła spojrzenie każdego. Jest błyskawiczna w wykonaniu – nim goście przekroczą próg waszego domu, sałatka będzie gotowa.
- 100 g makaronu kokardki (lub świderki)
- 125 g mozzarelli mini
- 1/3 szklanki podprażonych na suchej patelni pestek dyni i słonecznika
- 10 suszonych pomidorów, osączonych dokładnie z oleju
- 250 g pomidorków cherry
- 1 pęczek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 szalotki, pokrojone bardzo drobno lub 1 cebula czerwona
- 200 g świeżego szpinaku
- sos: 4 łyżki oliwy lub oleju spod pomidorów suszonych, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Makaron ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać go z oregano oraz uprażonymi pestkami i przełożyć na dno szklanej misy.
- Na makaron wysypać listki szpinaku i delikatnie porozkładać pokrojone drobniej pomidory suszone.
- Kolejna warstwa to posiekana cebula lub szalotka wymieszana z pomidorkami cherry przekrojonymi na pół kulkami mozzarelli.
- Na wierzch wylać sos tak, by część spłynęła na dno.
Sałatki na sylwestra – sałatka z pieczonych warzyw z fetą
Stosunkowo mało popularna, a obłędnie smakowita. Robi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje – ta sałatka to niezwykły balans smaku słodkiego i słonego, łączy ze sobą aksamitną miękkość warzyw i chrupkość orzechów oraz gwarantuje, że każdy gość będzie błagał o przepis.
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 duża cebula
- 1 burak
- 1 główka czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 batat
- 200 g oryginalnej greckiej fety
- oliwa
- przyprawy: tymianek, sól, pieprz
- 3 łyżki wymieszanych, podprażonych na patelni ziaren i orzechów: sezamu, słonecznika, orzechów włoskich i pestek dyni
- Papryki pokroić na długie paski, cebulę pokroić na ćwiartki. Buraka i bata pokroić w dużą kostkę, a cukinię w grube plastry. Główkę czosnku przepołowić (bez obierania).
- Warzywa wysypać na dużą blachę do pieczenia i dość obficie skropić oliwą lub olejem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, najlepiej z funkcją grill, na około 60 minut.
- W międzyczasie warzywa należy delikatnie przemieszać – muszą być mocno przypieczone z wierzchu i miękkie wewnątrz, ale nie rozpadające się.
- Po upieczeniu pozostawić je na blasze – posolić, obficie doprawić pieprzem.
- Gdy przestygną, przełożyć do misy osączając z nadmiaru wody i tłuszczu, wycisnąć miękki, upieczony czosnek.
- Dodać pokrojoną lub pokruszoną fetę i delikatnie wymieszać.
Można podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie będą pasować grzanki lub pieczona ciecierzyca.
Sałatki na sylwestra – sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym
Dla amatorów połączenia w sałatce słodkości owoców i mocnych smaków sera pleśniowego. Może wydawać się ekstrawagancka, ale z pewnością nikt jej nie pozwoli imprezować w samotności. Najlepiej zrobić od razu więcej – połowę zjecie jeszcze zanim goście przyjdą!
- 2 garście rukoli (lub świeżego szpinaku baby)
- 1 duża, bardzo dojrzała pomarańcza
- 70 g sera pleśniowego typu blue
- garść orzechów włoskich
- ½ owocu granatu
- sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka łagodnej musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- Rukolę lub szpinak wyłożyć na półmisek.
- Pomarańczę obrać, szczególnie starannie usuwając białą część i wszystkie błonki – wyfiletować owoc, pozostawiając ładne cząstki. Pozostałą część pomarańczy wycisnąć do miseczki i połączyć ze składnikami sosu.
- Na zielonych liściach ułożyć fileciki z pomarańczy a pomiędzy nimi poukładać kawałki sera i połówki orzechów.
- Posypać pestkami wyłuskanymi z granatu i polać wszystko sosem.
Sałatki na sylwestra – rustykalna sałatka ziemniaczana z łososiem
Wykwintna wbrew nazwie i oszałamiająco pyszna. Jeśli wypełnimy nią małe tartaletki z kruchego ciasta i ozdobimy kawałkami łososia wędzonego, goście z pewnością będą wspominać ten przysmak, aż do kolejnej imprezy na koniec roku.
- 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych
- 1 cebula czerwona
- ½ puszki zielonego groszku
- 2 łyżki kaparów
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g wędzonego na zimno łososia w plastrach lub fileta łososia wędzonego na gorąco
- sos: 6 łyżek majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, grubo mielony kolorowy pieprz
- Ziemniaki i jajka pokroić w kostkę, podobnie jak cebulę.
- Przełożyć do miski i dodać odsączony z zalewy groszek, posiekane drobniej kapary oraz sól, pieprz, natkę i majonez.
- Wymieszać dokładnie, przełożyć do salaterek lub tartaletek.
- Każdą porcję ozdobić kawałkiem łososia i oprószyć delikatnie pieprzem.
Zobacz także: