Trwa ładowanie...

Sałatki na sylwestra. 5 przepisów, którym nikt się nie oprze

W sylwestrową noc nikt nie ma ochoty na ciężkie, obiadowe dania, za to każdy chętnie sięga po lekkie przystawki i sałatki. I o ile przez cały rok kojarzą nam się one ze smętnym liściem sałaty z dressingiem lub klasyczną jarzynową, o tyle w sylwestra stoły uginają się od różnorodnych sałatek.

Sałatki na sylwestra. To one powinny zagościć na stoleSałatki na sylwestra. To one powinny zagościć na stoleŹródło: 123RF
d3j6ydj
d3j6ydj

Sałatki na sylwestra – sałatka z pieczonym kurczakiem

Jest sycąca i przypadnie do gustu mięsożercom. Pieczonego kurczaka można zastąpić wędzonym filetem z kurczaka. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Dla tych, którzy za drobiem nie przepadają, można przygotować sałatkę z szynką konserwową.

  • 300 g pieczonego lub wędzonego fileta z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • ½ żółtej papryki
  • garść czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  1. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z odsączoną kukurydzą i rozdrobnionym ananasem. Dodać ogórki, cebulę i paprykę, również pokrojone w niewielką kostkę.
  2. W osobnej misce wymieszać składniki sosu: majonez, sól, pieprz, jogurt grecki i dodać do mięsa oraz warzyw.
  3. Delikatnie wymieszać wszystko razem.
  4. Sałatkę układać na półmiskach wyłożonych rukolą lub liśćmi sałaty porwanymi na kawałki i dekorować oliwkami.

Szybka sałatka z kurczakiem i winogronami. Idealna na imprezę

Sałatki na sylwestra – makaronowa sałatka warstwowa

Hit każdej imprezy – wystarczy duża szklana misa, w której składniki ułożymy warstwami, by przyciągnęła spojrzenie każdego. Jest błyskawiczna w wykonaniu – nim goście przekroczą próg waszego domu, sałatka będzie gotowa.

  • 100 g makaronu kokardki (lub świderki)
  • 125 g mozzarelli mini
  • 1/3 szklanki podprażonych na suchej patelni pestek dyni i słonecznika
  • 10 suszonych pomidorów, osączonych dokładnie z oleju
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 pęczek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 szalotki, pokrojone bardzo drobno lub 1 cebula czerwona
  • 200 g świeżego szpinaku
  • sos: 4 łyżki oliwy lub oleju spod pomidorów suszonych, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać go z oregano oraz uprażonymi pestkami i przełożyć na dno szklanej misy.
  2. Na makaron wysypać listki szpinaku i delikatnie porozkładać pokrojone drobniej pomidory suszone.
  3. Kolejna warstwa to posiekana cebula lub szalotka wymieszana z pomidorkami cherry przekrojonymi na pół kulkami mozzarelli.
  4. Na wierzch wylać sos tak, by część spłynęła na dno.
d3j6ydj

Sałatki na sylwestra – sałatka z pieczonych warzyw z fetą

Stosunkowo mało popularna, a obłędnie smakowita. Robi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje – ta sałatka to niezwykły balans smaku słodkiego i słonego, łączy ze sobą aksamitną miękkość warzyw i chrupkość orzechów oraz gwarantuje, że każdy gość będzie błagał o przepis.

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 1 burak
  • 1 główka czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 batat
  • 200 g oryginalnej greckiej fety
  • oliwa
  • przyprawy: tymianek, sól, pieprz
  • 3 łyżki wymieszanych, podprażonych na patelni ziaren i orzechów: sezamu, słonecznika, orzechów włoskich i pestek dyni
  1. Papryki pokroić na długie paski, cebulę pokroić na ćwiartki. Buraka i bata pokroić w dużą kostkę, a cukinię w grube plastry. Główkę czosnku przepołowić (bez obierania).
  2. Warzywa wysypać na dużą blachę do pieczenia i dość obficie skropić oliwą lub olejem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, najlepiej z funkcją grill, na około 60 minut.
  3. W międzyczasie warzywa należy delikatnie przemieszać – muszą być mocno przypieczone z wierzchu i miękkie wewnątrz, ale nie rozpadające się.
  4. Po upieczeniu pozostawić je na blasze – posolić, obficie doprawić pieprzem.
  5. Gdy przestygną, przełożyć do misy osączając z nadmiaru wody i tłuszczu, wycisnąć miękki, upieczony czosnek.
  6. Dodać pokrojoną lub pokruszoną fetę i delikatnie wymieszać.

Można podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie będą pasować grzanki lub pieczona ciecierzyca.

d3j6ydj

Sałatki na sylwestra – sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym

Dla amatorów połączenia w sałatce słodkości owoców i mocnych smaków sera pleśniowego. Może wydawać się ekstrawagancka, ale z pewnością nikt jej nie pozwoli imprezować w samotności. Najlepiej zrobić od razu więcej – połowę zjecie jeszcze zanim goście przyjdą!

  • 2 garście rukoli (lub świeżego szpinaku baby)
  • 1 duża, bardzo dojrzała pomarańcza
  • 70 g sera pleśniowego typu blue
  • garść orzechów włoskich
  • ½ owocu granatu
  • sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka łagodnej musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  1. Rukolę lub szpinak wyłożyć na półmisek.
  2. Pomarańczę obrać, szczególnie starannie usuwając białą część i wszystkie błonki – wyfiletować owoc, pozostawiając ładne cząstki. Pozostałą część pomarańczy wycisnąć do miseczki i połączyć ze składnikami sosu.
  3. Na zielonych liściach ułożyć fileciki z pomarańczy a pomiędzy nimi poukładać kawałki sera i połówki orzechów.
  4. Posypać pestkami wyłuskanymi z granatu i polać wszystko sosem.
d3j6ydj

Sałatki na sylwestra – rustykalna sałatka ziemniaczana z łososiem

Wykwintna wbrew nazwie i oszałamiająco pyszna. Jeśli wypełnimy nią małe tartaletki z kruchego ciasta i ozdobimy kawałkami łososia wędzonego, goście z pewnością będą wspominać ten przysmak, aż do kolejnej imprezy na koniec roku.

  • 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych
  • 1 cebula czerwona
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g wędzonego na zimno łososia w plastrach lub fileta łososia wędzonego na gorąco
  • sos: 6 łyżek majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, grubo mielony kolorowy pieprz
  1. Ziemniaki i jajka pokroić w kostkę, podobnie jak cebulę.
  2. Przełożyć do miski i dodać odsączony z zalewy groszek, posiekane drobniej kapary oraz sól, pieprz, natkę i majonez.
  3. Wymieszać dokładnie, przełożyć do salaterek lub tartaletek.
  4. Każdą porcję ozdobić kawałkiem łososia i oprószyć delikatnie pieprzem.
Sałatka z wędzonym łososiem 123RF
Jedzenie na sylwestraŹródło: 123RF

Zobacz także:

d3j6ydj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3j6ydj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3j6ydj
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj