Trwa ładowanie...
d24trh7
oprac. Karolina Rozmus

Krupnik cielęcy według przepisu Magdy Gessler. Sycąca zimowa zupa, która przywraca siły

Przepis

W propozycji zupy dla seniora według Magdy Gessler – krupnik gotowany jest na żeberkach cielęcych. Bogaty w kolagen, z dodatkiem pysznych warzyw i dobrze przyswajalnych węglowodanów, czyli kaszy. Zdrowy, krzepiący – idealny dla dzieci i dorosłych, na zimowe popołudnia i… na kaca po suto zakrapianej karnawałowej imprezie.

d24trh7
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 l bulionu warzywnego (lub wody)
  • ½ kg żeberek cielęcych
  • 1 marchew, pokrojona w plastry
  • ½ średniej wielkości selera korzeniowego, pokrojonego w niewielką kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w plastry
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • garść suszonych grzybów
  • 1 pęczek koperku
  • 1 opalona nad ogniem cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • przyprawy: 1 liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego, sól, grubo mielony pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, pół łyżeczki lubczyku
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
Przepis
  • Umyte i podzielone na mniejsze kawałki żeberka umieścić w zimnym bulionie warzywnym lub w wodzie.
  • Wrzucić suszone grzyby, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, a po około 20 minutach do wywaru dodać przepłukaną kaszę i warzywa (poza ziemniakami).
  • Po upływie kolejnych 20 minut dodać ziemniaki, związany pęczek kopru, sól, pieprz, lubczyk i majeranek, a także cebulę.
  • Gotować do miękkości warzyw, kaszy i mięsa.
  • Na koniec wyjąć mięso i odłożyć na bok. Z garnka wyłowić także cebulę i pęczek kopru.
  • Odlać pół szklanki zupy i rozprowadzić ją ze śmietaną. Wlać z powrotem do garnka, nie gotować.
  • Ostygnięte nieco mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z zupą. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Krupnik cielęcy podawać ze świeżym chlebem razowym lub pszennym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krupnik cielęcy według przepisu Magdy Gessler. Sycąca zimowa zupa, która przywraca siły
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share
d24trh7
d24trh7
d24trh7
d24trh7
d24trh7
Więcej tematów
d24trh7