Trwa ładowanie...
d3zrlz5
29-12-2020 09:14

Krupnik cielęcy według przepisu Magdy Gessler. Sycąca zimowa zupa, która przywraca siły

Przepis

W propozycji zupy dla seniora według Magdy Gessler – krupnik gotowany jest na żeberkach cielęcych. Bogaty w kolagen, z dodatkiem pysznych warzyw i dobrze przyswajalnych węglowodanów, czyli kaszy. Zdrowy, krzepiący – idealny dla dzieci i dorosłych, na zimowe popołudnia i… na kaca po suto zakrapianej karnawałowej imprezie.

d3zrlz5
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 l bulionu warzywnego (lub wody)
  • ½ kg żeberek cielęcych
  • 1 marchew, pokrojona w plastry
  • ½ średniej wielkości selera korzeniowego, pokrojonego w niewielką kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w plastry
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • garść suszonych grzybów
  • 1 pęczek koperku
  • 1 opalona nad ogniem cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • przyprawy: 1 liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego, sól, grubo mielony pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, pół łyżeczki lubczyku
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
Przepis
  • Umyte i podzielone na mniejsze kawałki żeberka umieścić w zimnym bulionie warzywnym lub w wodzie.
  • Wrzucić suszone grzyby, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, a po około 20 minutach do wywaru dodać przepłukaną kaszę i warzywa (poza ziemniakami).
  • Po upływie kolejnych 20 minut dodać ziemniaki, związany pęczek kopru, sól, pieprz, lubczyk i majeranek, a także cebulę.
  • Gotować do miękkości warzyw, kaszy i mięsa.
  • Na koniec wyjąć mięso i odłożyć na bok. Z garnka wyłowić także cebulę i pęczek kopru.
  • Odlać pół szklanki zupy i rozprowadzić ją ze śmietaną. Wlać z powrotem do garnka, nie gotować.
  • Ostygnięte nieco mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z zupą. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Krupnik cielęcy podawać ze świeżym chlebem razowym lub pszennym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krupnik cielęcy według przepisu Magdy Gessler. Sycąca zimowa zupa, która przywraca siły
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki

Podziel się opinią

6
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj