Krupnik cielęcy według przepisu Magdy Gessler. Sycąca zimowa zupa, która przywraca siły
W propozycji zupy dla seniora według Magdy Gessler – krupnik gotowany jest na żeberkach cielęcych. Bogaty w kolagen, z dodatkiem pysznych warzyw i dobrze przyswajalnych węglowodanów, czyli kaszy. Zdrowy, krzepiący – idealny dla dzieci i dorosłych, na zimowe popołudnia i… na kaca po suto zakrapianej karnawałowej imprezie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 2 l bulionu warzywnego (lub wody)
- ½ kg żeberek cielęcych
- 1 marchew, pokrojona w plastry
- ½ średniej wielkości selera korzeniowego, pokrojonego w niewielką kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
- 1 korzeń pietruszki, pokrojony w plastry
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
- 100 g kaszy jęczmiennej
- garść suszonych grzybów
- 1 pęczek koperku
- 1 opalona nad ogniem cebula
- 100 ml kwaśnej śmietany
- przyprawy: 1 liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego, sól, grubo mielony pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, pół łyżeczki lubczyku
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- Umyte i podzielone na mniejsze kawałki żeberka umieścić w zimnym bulionie warzywnym lub w wodzie.
- Wrzucić suszone grzyby, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować.
- Zmniejszyć ogień, a po około 20 minutach do wywaru dodać przepłukaną kaszę i warzywa (poza ziemniakami).
- Po upływie kolejnych 20 minut dodać ziemniaki, związany pęczek kopru, sól, pieprz, lubczyk i majeranek, a także cebulę.
- Gotować do miękkości warzyw, kaszy i mięsa.
- Na koniec wyjąć mięso i odłożyć na bok. Z garnka wyłowić także cebulę i pęczek kopru.
- Odlać pół szklanki zupy i rozprowadzić ją ze śmietaną. Wlać z powrotem do garnka, nie gotować.
- Ostygnięte nieco mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z zupą. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Krupnik cielęcy podawać ze świeżym chlebem razowym lub pszennym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze