Krupnik cielęcy według przepisu Magdy Gessler. Sycąca zimowa zupa, która przywraca siły

W propozycji zupy dla seniora według Magdy Gessler – krupnik gotowany jest na żeberkach cielęcych. Bogaty w kolagen, z dodatkiem pysznych warzyw i dobrze przyswajalnych węglowodanów, czyli kaszy. Zdrowy, krzepiący – idealny dla dzieci i dorosłych, na zimowe popołudnia i… na kaca po suto zakrapianej karnawałowej imprezie.

Krupnik na żeberkach cielęcychKrupnik na żeberkach cielęcych
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 l bulionu warzywnego (lub wody)
  • ½ kg żeberek cielęcych
  • 1 marchew, pokrojona w plastry
  • ½ średniej wielkości selera korzeniowego, pokrojonego w niewielką kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w plastry
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • garść suszonych grzybów
  • 1 pęczek koperku
  • 1 opalona nad ogniem cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • przyprawy: 1 liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego, sól, grubo mielony pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, pół łyżeczki lubczyku
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki

Przepis

  • Umyte i podzielone na mniejsze kawałki żeberka umieścić w zimnym bulionie warzywnym lub w wodzie.
  • Wrzucić suszone grzyby, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, a po około 20 minutach do wywaru dodać przepłukaną kaszę i warzywa (poza ziemniakami).
  • Po upływie kolejnych 20 minut dodać ziemniaki, związany pęczek kopru, sól, pieprz, lubczyk i majeranek, a także cebulę.
  • Gotować do miękkości warzyw, kaszy i mięsa.
  • Na koniec wyjąć mięso i odłożyć na bok. Z garnka wyłowić także cebulę i pęczek kopru.
  • Odlać pół szklanki zupy i rozprowadzić ją ze śmietaną. Wlać z powrotem do garnka, nie gotować.
  • Ostygnięte nieco mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z zupą. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Przepis

Krupnik cielęcy podawać ze świeżym chlebem razowym lub pszennym.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna