Jak długo można przechowywać śledzie?

Po świętach zostajemy z nadmiarem jedzenia. Część trafiła do znajomych, większość już zjedliśmy, a uszka, pierogi czy bigos czekają w zamrażalniku na swoją kolej. A co ze śledziem, królem świątecznego stołu? Czy i jak długo można go przechowywać, by był smaczny?

Solony śledź w słoikuJak długo można przechowywać śledzie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak długo można przechowywać śledzie – śledź w oleju

Solony śledź w oleju zdecydowanie najdłużej może być przechowywany w lodówce, a im mniejszej obróbce został poddany, tym dłuższy będzie jego termin przydatności do spożycia. Jeżeli kupujemy gotowe płaty śledziowe w oleju, hermetycznie zapakowane, zwróćmy uwagę na datę podaną przez producenta. Jest to data prawdopodobnie dość odległa – śledź w oleju, bez dodatku cebuli może spokojnie leżeć w niskiej temperaturze (2-4 stopnie Celsjusza) co najmniej 4-6 tygodni.

Olej jest świetnym konserwantem, a jeżeli dodatkowo śledź będzie pozbawiony dostępu powietrza – czyli właśnie w opakowaniu hermetycznym lub w szczelnie zakręconym słoiku, nie ma powodu do obaw. Rybą możemy się cieszyć przez długie tygodnie.

Sałatka śledziowa z podgrzybkami

Jak długo można przechowywać śledzie – śledź w occie

Podobnie jak olej, ocet jest konserwantem, który przedłuża zdatność śledzia do spożycia. Oczywiście warto wspomnieć w tym miejscu, że śledź jest poddawany procesowi solenia, co sprawia, że w przeciwieństwie do ryby świeżej – solony śledź może leżakować w lodówce przez długi czas.

Śledź w occie, podobnie jak ten w oleju, w lodówce może spędzić 3-4 tygodnie. Jednak pamiętajmy, że im dłużej filety śledziowe będą czekać na konsumpcję, tym większe prawdopodobieństwo, że ich smak będzie bardziej intensywny.

Jak długo można przechowywać śledzie – śledź w śmietanie

Gotowy produkt, czyli śledzie w śmietanie zamknięte w plastikowym pojemniku, które znajdziemy na sklepowych półkach, mają dłuższą datę spożycia z uwagi na konserwanty dodawane do potrawy – zwracajmy bacznie uwagę na informacje na opakowaniu.

Śledzie w śmietanie przygotowywane w domu, śledzie pod szubą, w formie sałatki z majonezem – wariacji jest wiele, ale łączy je jedno. Śledzie przetworzone w ten sposób trzeba spożyć jak najszybciej, czyli w ciągu 2-3 dni. W tym czasie powinny znajdować się w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku, co spowolni proces gnicia czy jełczenia śmietany lub majonezu. Jeżeli w skład dania ze śledziem wchodzą takie produkty, jak jabłka czy inne owoce lub warzywa, należy liczyć się z tym, że puszczą wodę lub zaczną pleśnieć, co zepsuje smak lub zdyskwalifikuje tak przygotowane śledzie całkowicie.

Śledź w śmietanie na półmisku
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki