Jak długo można przechowywać śledzie?

Po świętach zostajemy z nadmiarem jedzenia. Część trafiła do znajomych, większość już zjedliśmy, a uszka, pierogi czy bigos czekają w zamrażalniku na swoją kolej. A co ze śledziem, królem świątecznego stołu? Czy i jak długo można go przechowywać, by był smaczny?

Solony śledź w słoikuJak długo można przechowywać śledzie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak długo można przechowywać śledzie – śledź w oleju

Solony śledź w oleju zdecydowanie najdłużej może być przechowywany w lodówce, a im mniejszej obróbce został poddany, tym dłuższy będzie jego termin przydatności do spożycia. Jeżeli kupujemy gotowe płaty śledziowe w oleju, hermetycznie zapakowane, zwróćmy uwagę na datę podaną przez producenta. Jest to data prawdopodobnie dość odległa – śledź w oleju, bez dodatku cebuli może spokojnie leżeć w niskiej temperaturze (2-4 stopnie Celsjusza) co najmniej 4-6 tygodni.

Olej jest świetnym konserwantem, a jeżeli dodatkowo śledź będzie pozbawiony dostępu powietrza – czyli właśnie w opakowaniu hermetycznym lub w szczelnie zakręconym słoiku, nie ma powodu do obaw. Rybą możemy się cieszyć przez długie tygodnie.

Sałatka śledziowa z podgrzybkami

Jak długo można przechowywać śledzie – śledź w occie

Podobnie jak olej, ocet jest konserwantem, który przedłuża zdatność śledzia do spożycia. Oczywiście warto wspomnieć w tym miejscu, że śledź jest poddawany procesowi solenia, co sprawia, że w przeciwieństwie do ryby świeżej – solony śledź może leżakować w lodówce przez długi czas.

Śledź w occie, podobnie jak ten w oleju, w lodówce może spędzić 3-4 tygodnie. Jednak pamiętajmy, że im dłużej filety śledziowe będą czekać na konsumpcję, tym większe prawdopodobieństwo, że ich smak będzie bardziej intensywny.

Jak długo można przechowywać śledzie – śledź w śmietanie

Gotowy produkt, czyli śledzie w śmietanie zamknięte w plastikowym pojemniku, które znajdziemy na sklepowych półkach, mają dłuższą datę spożycia z uwagi na konserwanty dodawane do potrawy – zwracajmy bacznie uwagę na informacje na opakowaniu.

Śledzie w śmietanie przygotowywane w domu, śledzie pod szubą, w formie sałatki z majonezem – wariacji jest wiele, ale łączy je jedno. Śledzie przetworzone w ten sposób trzeba spożyć jak najszybciej, czyli w ciągu 2-3 dni. W tym czasie powinny znajdować się w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku, co spowolni proces gnicia czy jełczenia śmietany lub majonezu. Jeżeli w skład dania ze śledziem wchodzą takie produkty, jak jabłka czy inne owoce lub warzywa, należy liczyć się z tym, że puszczą wodę lub zaczną pleśnieć, co zepsuje smak lub zdyskwalifikuje tak przygotowane śledzie całkowicie.

Śledź w śmietanie na półmisku
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇