Sałatka z zielonych pomidorów
Smakowita sałatka z zielonych pomidorów to prawdziwy rarytas wśród przetworów na zimę. Nieważne, ile słoików przygotujecie, wszystkie znikną raz dwa. Zielone pomidory świetnie pasują zarówno do obiadu, jak i na kanapki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli
- ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- pieprz
- koperek zielony
Przepis
- Pomidory i cebulę pokroić w plastry, posolić, wymieszać, zostawić na kilka godzin.
- Zrobić zalewę z podanych składników i zalać pomidory i gotować przez ok. 20 min (lekko gotować).
- Gorące pomidory nakładać do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl