Sałatka z sosem winegret na miodzie. Konkurencja dla greckiej
Szybka sałatka z sezonowych warzyw. Latem smakuje najlepiej. Dojrzałe w słońcu pomidory, chrupiąca sałata, świeży ogórek. Kropką nad i jest miodowy sos winegret. Przepis poleca Ewa Wachowicz.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- sałata lodowa
- sałata pierzasta
- rukola
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- oliwa
Przepis
Zrobić domowy winegret. Do szklanki przecisnąć czosnek (przez praskę), przyprawić solą i utrzeć łyżeczką. Dodać musztardę, wymieszać i dolać sok z cytryny (zamiast soku można użyć octu winnego lub balsamicznego). Posłodzić miodem i skosztować - sos powinien mieć intensywny, słodko-kwaśny smak i odrobinę słonej nuty. Cały czas mieszając dolać oliwę z oliwek - małym strumyczkiem. Sosem polać sałatę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl