Sałatka z piersi kaczki

Sałatka z piersią kaczki, pomidorkami koktajlowymi, fasolką szparagową i orzechami nerkowca to propozycja na elegancką kolację we dwoje lub świąteczny stół.

Sałatka z piersi kaczkiSałatka z piersi kaczki

SAŁATKA I KACZKA

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 opakowanie roszponki Fit&Easy
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • czarny pieprz do smaku
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli

SOS WINEGRET MALINOWO-ORZECHOWY I MARYNATA

  • 4 łyżki octu malinowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki octu balsamicznego z sosem sojowym
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypta soli

Przepis

Marynata. Mieszamy ze sobą ocet balsamiczny z sosem sojowym, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych. Przyprawiamy to pieprzem i solą. Solą i pieprzem doprawiamy także piersi z kaczki, które wkładamy do naszej marynaty. Dbamy o to, aby zakryła ona mięso i wstawiamy wszystko do lodówki na 2 godziny lub całą noc.

Przepis

W osolonej wodzie gotujemy al dente fasolkę szparagową pozbawioną ogonków. Potem odcedzamy ją i zanurzamy w lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy.

Przepis

W tym momencie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mieszamy ze sobą 3 łyżki miodu, cukier puder oraz ½ łyżeczki soli. Na koniec dodajemy orzechy nerkowca i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Układamy je na papierze do pieczenia w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Wstawiamy je delikatnie do piekarnika na 3 minuty i studzimy.

Przepis

Sos winegret. Łączymy ze sobą ocet malinowy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, sól oraz pieprz.

Przepis

Na mocno nagrzanej patelni kładziemy piersi z kaczki skórką do dołu (odsączone i osuszone). Następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 6 minut aż wytopimy tłuszcz. Dalej przekładamy piersi na drugą stronę i podsmażamy kolejne 4 minuty. Tak przygotowane piersi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez 8 minut.

Przepis

Po wyjęciu piersi, już po 1 minucie, kroimy je na plastry.
Przygotujemy talerze na podanie. Kładziemy na nich roszponkę, fasolkę szparagową, orzechy nerkowca, pomidorki, kaczkę i rozdrobnioną cebulę. Już przed samym podaniem, polewamy wszystko sosem winegret. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości