Sałatka z piersi kaczki

Sałatka z piersią kaczki, pomidorkami koktajlowymi, fasolką szparagową i orzechami nerkowca to propozycja na elegancką kolację we dwoje lub świąteczny stół.

Sałatka z piersi kaczkiSałatka z piersi kaczki

SAŁATKA I KACZKA

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 opakowanie roszponki Fit&Easy
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • czarny pieprz do smaku
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli

SOS WINEGRET MALINOWO-ORZECHOWY I MARYNATA

  • 4 łyżki octu malinowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki octu balsamicznego z sosem sojowym
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypta soli

Przepis

Marynata. Mieszamy ze sobą ocet balsamiczny z sosem sojowym, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych. Przyprawiamy to pieprzem i solą. Solą i pieprzem doprawiamy także piersi z kaczki, które wkładamy do naszej marynaty. Dbamy o to, aby zakryła ona mięso i wstawiamy wszystko do lodówki na 2 godziny lub całą noc.

Przepis

W osolonej wodzie gotujemy al dente fasolkę szparagową pozbawioną ogonków. Potem odcedzamy ją i zanurzamy w lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy.

Przepis

W tym momencie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mieszamy ze sobą 3 łyżki miodu, cukier puder oraz ½ łyżeczki soli. Na koniec dodajemy orzechy nerkowca i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Układamy je na papierze do pieczenia w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Wstawiamy je delikatnie do piekarnika na 3 minuty i studzimy.

Przepis

Sos winegret. Łączymy ze sobą ocet malinowy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, sól oraz pieprz.

Przepis

Na mocno nagrzanej patelni kładziemy piersi z kaczki skórką do dołu (odsączone i osuszone). Następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 6 minut aż wytopimy tłuszcz. Dalej przekładamy piersi na drugą stronę i podsmażamy kolejne 4 minuty. Tak przygotowane piersi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez 8 minut.

Przepis

Po wyjęciu piersi, już po 1 minucie, kroimy je na plastry.
Przygotujemy talerze na podanie. Kładziemy na nich roszponkę, fasolkę szparagową, orzechy nerkowca, pomidorki, kaczkę i rozdrobnioną cebulę. Już przed samym podaniem, polewamy wszystko sosem winegret. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące