Sałatka z pieczonych batatów i granatem
Sałatki to jedne z potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie tylko są proste w przygotowaniu, ale zdrowe i pyszne. Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaprezentowała przepis na sałatkę z pieczonymi batatami i granatem. W jej menu znalazły się też przepisy na lekkie, wiosenne dania: zupę rybną, komosę ryżową z warzywami i pepperoni oraz bananowe placki z ricottą, suszonymi morelami i konfiturą z malin.
Sałatki to jedne z potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie tylko są proste w przygotowaniu, ale zdrowe i pyszne. Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaprezentowała przepis na sałatkę z pieczonymi batatami i granatem. W jej menu znalazły się też przepisy na lekkie, wiosenne dania: zupę rybną, komosę ryżową z warzywami i pepperoni oraz bananowe placki z ricottą, suszonymi morelami i konfiturą z malin.
Zobaczcie przepis na sałatkę z pieczonymi batatami.
Składniki:
2 bataty
1 ogórek zielony
1 awokado
1 granat
rukola
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 papryczka chilli
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
szczypta cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
garść kolendry
kilka kropel oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Bataty obierz ze skórki, pokrój na plastry, dodaj przyprawy i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Do miski wrzuć pokrojonego ogórka, bataty i awokado, dodaj pestki granatu oraz ciecierzycę. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z cukrem i cytryną oraz dodaj posiekaną kolendrę. Sałatkę polej przygotowanym sosem.
href="http://diety.wp.pl/index.php/mid/67/fid/1935/kalorie/diety?lifestyle"> Najlepsze diety 2016