Sałatka z makaronem, papryką i czerwoną fasolą
Sałatka z makaronem, papryką, czerwoną fasolą, selerem naciowym, pomidorem i czerwoną cebulką. Lekko chrupiąca i pyszna. Doskonała na upalne dni lub jako posiłek na wynos. Sprawdź jak prosto i szybko ją zrobisz. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne i dokładnie ją wypłucz pod zimną wodą. Następnie pokrój ją w średniej wielkości kawałki.
- Cebulę obierz, przekrój ją wzdłuż, a następnie w niezbyt grube piórka. Fasolę odsącz z zalewy i lekko przepłucz na sicie. Natkę pietruszki wypłucz, dobrze osusz i posiekaj, ale niezbyt drobno. Pomidory pokrój w średnią kostkę.
- Seler naciowy pokrój w średniej grubości plasterki.
- Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie ze sobą.
- Na koniec dodaj majonez, chrzan i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą.
- Sałatkę możesz również podać bez majonezu, a z sosem vinaigrette. Bez wątpienia będzie równie smaczna, ale mniej kaloryczna.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl