Trwa ładowanie...
d32doia
20-07-2022 09:50

Sałatka z makaronem, papryką i czerwoną fasolą

Przepis

Sałatka z makaronem, papryką, czerwoną fasolą, selerem naciowym, pomidorem i czerwoną cebulką. Lekko chrupiąca i pyszna. Doskonała na upalne dni lub jako posiłek na wynos. Sprawdź jak prosto i szybko ją zrobisz. Przepis z bloga "Daylicooking".

d32doia
1.8
(5 głosów)
Oceń:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 1 szklanka makaronu
  • 1 papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 średnie pomidory
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 3-5 łyżek majonezu (według upodobań)
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przepis
  • Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
  • Z papryki usuń gniazdo nasienne i dokładnie ją wypłucz pod zimną wodą. Następnie pokrój ją w średniej wielkości kawałki.
  • Cebulę obierz, przekrój ją wzdłuż, a następnie w niezbyt grube piórka. Fasolę odsącz z zalewy i lekko przepłucz na sicie. Natkę pietruszki wypłucz, dobrze osusz i posiekaj, ale niezbyt drobno. Pomidory pokrój w średnią kostkę.
  • Seler naciowy pokrój w średniej grubości plasterki.
  • Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie ze sobą.
  • Na koniec dodaj majonez, chrzan i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą.
  • Sałatkę możesz również podać bez majonezu, a z sosem vinaigrette. Bez wątpienia będzie równie smaczna, ale mniej kaloryczna.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking

Podziel się opinią

4
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32doia
d32doia
d32doia
d32doia
Więcej tematów
d32doia