Sałatka z makaronem, papryką i czerwoną fasolą

Sałatka z makaronem, papryką, czerwoną fasolą, selerem naciowym, pomidorem i czerwoną cebulką. Lekko chrupiąca i pyszna. Doskonała na upalne dni lub jako posiłek na wynos. Sprawdź jak prosto i szybko ją zrobisz. Przepis z bloga "Daylicooking".

Sałatka z makaronem, papryką i czerwoną fasoląSałatka z makaronem, papryką i czerwoną fasolą
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 szklanka makaronu
  • 1 papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 średnie pomidory
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 3-5 łyżek majonezu (według upodobań)
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przepis

  • Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
  • Z papryki usuń gniazdo nasienne i dokładnie ją wypłucz pod zimną wodą. Następnie pokrój ją w średniej wielkości kawałki.
  • Cebulę obierz, przekrój ją wzdłuż, a następnie w niezbyt grube piórka. Fasolę odsącz z zalewy i lekko przepłucz na sicie. Natkę pietruszki wypłucz, dobrze osusz i posiekaj, ale niezbyt drobno. Pomidory pokrój w średnią kostkę.
  • Seler naciowy pokrój w średniej grubości plasterki.
  • Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie ze sobą.
  • Na koniec dodaj majonez, chrzan i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą.
  • Sałatkę możesz również podać bez majonezu, a z sosem vinaigrette. Bez wątpienia będzie równie smaczna, ale mniej kaloryczna.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm