Sałatka z kaszy, brokułów i orzechów
Szybko się ją robi i równie szybko znika ze stołu. Sprawdzi się na obiad, kolację czy domową imprezę. Można ją także zapakować do pudełka lub słoika i zabrać ze sobą do pracy.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Dressing:
- 3 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki winnego octu, czerwonego
- szczypta soli
Przepis
Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Tutaj znajdziesz wskazówki jak ugotować kaszę gryczanę. Podziel brokuł na małe różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłucz zimną wodą. Brokuł zachowa swój naturalny zielony kolor. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Rozdrobnij orzechy. Wymieszaj kaszę z warzywami, orzechami i żurawiną. Do małego słoika z pokrywką wlej miód i winny ocet. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zakręć słoik i dokładnie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl