Sałatka z grillowanym kurczakiem i odrobiną marchewkowej pikanterii.
Sałatka z grillowanym kurczakiem to jedna z najczęściej pojawiających się na imprezowym stole potraw. Świetnie smakuje z dodatkiem aromatycznego dressingu i z podpieczonym tostem pszennym. Spróbuj, a na pewno Ci posmakuje.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki (2 porcje)
Składniki
* Marynata*
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- Sos
- 1 limonka
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przepis
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kawałki i umieszczamy w marynacie na co najmniej pół godziny (mięso marynujemy w lodówce). Szpinak myjemy, kilka listków zostawiamy do ozdoby, a resztę przekładamy do garnka, dodajemy masło, przeciśnięty czosnek i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż szpinak zmięknie. Warzywa kroimy w kawałki. Cukinię grillujemy na patelni.
Przepis
To samo robimy z kurczakiem. Na talerz wykładamy szpinak, układamy na nim kurczaka, warzywa umieszczamy obok. Z limonki wyciskamy sok i z połowy ścieramy skórkę, dodajemy sól, pieprz oraz oliwę i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Całość przyozdabiamy listkami szpinaku. Na sam koniec posypujemy pokruszonymi chipsami CRISPY NATURAL Marchew na ostro. Smacznego