Trwa ładowanie...
d10cp5j
11-08-2020 10:21

Sałatka z grillowanych warzyw

Przepis

Na ruszt warto wrzucić nie tylko mięso, ale też warzywa. Będą one świetna bazą do przygotowania pysznej sałatki. Wypróbujcie koniecznie przepis Ewy Wachowicz.

d10cp5j
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki
  • 1 garść rukoli
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki zielonej
  • 1 główka czosnku
  • kilka plastrów cukinii
  • 1 cebula czerwona
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Pesto:

  • 1 garść orzechów piniowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść liści bazylii
  • 1/3 szklanki oliwy
Przepis
  • Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni. Wrzucić do miksera(część orzeszków zostawić do posypania sałatki). Dodać czosnek. Zmielić. Posolić, dorzucić rukolę i bazylię. Zmiksować. Wlać oliwę i wymieszać na wolnych obrotach.
  • Na ruszcie opiec kawałki różnokolorowej papryki, przekrojoną na pół główkę czosnku, plastry cukinii, czerwoną cebulę i pomidorki koktajlowe (wcześniej ułożyć je na tacce, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą).
  • Do miski wrzucić rukolę i grillowane warzywa. Dodać pesto i wszystko razem wymieszać. Udekorować orzeszkami piniowymi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka z grillowanych warzyw
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10cp5j
d10cp5j
d10cp5j
d10cp5j
Więcej tematów
d10cp5j