Sałatka z grillowanych warzyw
Na ruszt warto wrzucić nie tylko mięso, ale też warzywa. Będą one świetna bazą do przygotowania pysznej sałatki. Wypróbujcie koniecznie przepis Ewy Wachowicz.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
Pesto:
- 1 garść orzechów piniowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść rukoli
- 1 garść liści bazylii
- 1/3 szklanki oliwy
Przepis
- Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni. Wrzucić do miksera(część orzeszków zostawić do posypania sałatki). Dodać czosnek. Zmielić. Posolić, dorzucić rukolę i bazylię. Zmiksować. Wlać oliwę i wymieszać na wolnych obrotach.
- Na ruszcie opiec kawałki różnokolorowej papryki, przekrojoną na pół główkę czosnku, plastry cukinii, czerwoną cebulę i pomidorki koktajlowe (wcześniej ułożyć je na tacce, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą).
- Do miski wrzucić rukolę i grillowane warzywa. Dodać pesto i wszystko razem wymieszać. Udekorować orzeszkami piniowymi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl