Sałatka z fetą i truskawkami. Lekka i orzeźwiająca
Połączenie słonej fety i słodkich truskawek może wydawać się karkołomne. Jednak zapewniamy, że jak raz spróbujecie tej sałatki, to będziecie często do niej wracać. Jest idealna na upały. Zamiast truskawek, możecie użyć arbuza.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 4 garście młodego szpinaku, rukoli lub ulubionej porwanej sałaty
- 160–180 g truskawek
- kilka cienkich plastrów czerwonej cebuli
- 35–40 g sera typu feta (lub podobnego) 8–12% tłuszczu
- garstka kiełków słonecznika
- 1½ łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
- łyżeczka miodu dobrej jakości
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Przepis
- Olej połącz z octem/sokiem i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Możesz zmienić proporcje octu/soku i miodu, jeśli chcesz.
- Wszystkie składniki umyj i osusz.
- Truskawki pozbaw szypułek, pokrój je w połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości).
- Szpinak lub sałatę wysyp na półmisek, posyp plasterkami cebuli i truskawkami.
- Palcami pokrusz ser na wierzch.
- Całość posyp kiełkami i skrop sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl