Sałatka z cukinią, pomidorem i mięsem
Wyśmienita sałatka na ciepło z szynką i serem camembert. Jest bardzo sycąca i pełna wartościowych składników. Świetnie sprawdzi się na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- sałata lodowa - 200 g,
- szynka wieprzowa - 100 g,
- cukinia - 1/3 szt.,
- ser camembert - 1/2 szt.,
- pomidor mały - 1 szt.,
- jogurt naturalny - 100 ml.,
- mięta suszona, sól, pieprz, papryka słodka po szczypcie,
- cukier puder - 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek - 3 łyżki,
- 1 ząbek czosnku,
- chleb zwykły - 1 kromka.
- Sałatę myjemy i strzępimy w palcach na talerz.
- Mięso kroimy na kawałki, rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką
- Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, cukinię myjemy, kroimy w plasterki o grubości 1 cm.
- Wrzucamy cukinię na patelnię i smażymy na złoty kolor.
- Kiedy cukinia będzie przesmażona z jednej strony, solimy ją.
- Pomidora kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Usmażoną cukinię przekładamy na pomidora.
- Na patelni po cukinii smażymy mięso. Kiedy mięso się smaży, kroimy camemberta w plasterki i układamy na sałacie.
- Jogurt łączymy z solą, pieprzem, miętą, świeżym czosnkiem i cukrem, wszystko dokładnie mieszamy.
- Przekładamy usmażone mięso na sałatę. Na patelni układamy kromki chleba i przesmażamy je na złoty kolor z obu stron.
- Chleb przekładamy na sałatę, sos wylewamy na środek sałaty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze