Sałatka z awokado i tuńczyka
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 papryczka chili
- 160 g tuńczyka w sosie własnym
- sól do smaku
- 2 średnie ząbki czosnku
Przepis
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny i odsączonego tuńczyka. Wymieszać wszystko razem, lekko rozcierając.
Przepis
Szczypiorek pokroić drobno, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć pesteczki, posiekać drobno. Wszystko razem dodać do awokado i tuńczyka, przyprawić solą i wymieszać dobrze.
Przepis
Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Zobacz także: sycąca zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami
Przepis
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl