Sałatka z awokado i kurczakiem. Przepyszne połączenie, które zachwyci każdego
Ta prosta sałatka z kurczaka to apetyczne zestawienie kontrastujących ze sobą smaków i tekstur. Pomysł upieczenia awokado może się wydawać dziwaczny, ale przygotowane w ten sposób smakuje naprawdę pysznie, zwłaszcza w połączeniu z chrupiącymi pestkami granatu i kurczakiem delikatnie doprawionym chili. Danie jest bardziej sycące, niż mogłoby się wydawać, więc możesz je podać jako lekki posiłek dla czterech osób lub nakarmić nim dwie o nieco większym apetycie – w zależności od tego, ilu zasiądzie was przy stole, możesz zwiększyć porcje kurczaka i awokado.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 300 g brązowego ryżu
- 2 awokado
- 2 duże piersi kurczaka z wolnego wybiegu
- 1 łyżeczka ostrych płatków chili
- sól morska i świeżo zmielony
- czarny pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 2 limonek
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 30 g listków świeżej mięty, drobno posiekanych
- pestki z 2 granatów
- 200 g liści szpinaku, drobno posiekanego
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C w trybie z termoobiegiem / 200 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Wsyp ryż do osolonego wrzątku i gotuj 30 minut na wolnym ogniu, aż będzie lekko al dente.
- W tym czasie przekrój awokado na pół i usuń pestki. Umieść owoce w brytfance skórką do spodu. Obok połóż piersi kurczaka, tak by składniki na siebie nie nachodziły. Posyp wszystko płatkami chili, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie skrop oliwą z oliwek. Lekko przemieszaj składniki, żeby równomiernie pokryły się oliwą, i wsuń naczynie do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, aż kurczak będzie dopieczony.
- Aby przygotować dressing, wymieszaj sok z limonki, oliwę extra virgin, liście mięty i pestki granatu, a następnie dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok. Ugotowany ryż odcedź na sitku i pozwól mu odparować.
- Wyjmij kurczaka i awokado z brytfanki, zdejmij skórkę z owocu, a następnie pokrój miąższ i mięso. Wsyp do naczynia ugotowany ryż oraz szpinak i wlej połowę dressingu. Wymieszaj wszystko dokładnie z aromatyzowanym olejem z dna brytfanki. Rozsyp na ryżu kawałki upieczonego kurczaka i awokado i polej je pozostałym dressingiem. Podawaj na gorąco.
Przepis pochodzi z książki
Iyer Rukmini "Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze