Sałatka rybna na krakersach. Ozdoba świątecznego stołu
Sałatka rybna znana jest chyba każdemu, jednak w tym wydaniu zaskakuje propozycją podania. Sałatka z tuńczyka ułożona między dwoma warstwami krakersów idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Jajka należy przekroić na pół. Żółtka rozgniatamy widelcem, białka natomiast ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i odsączoną kukurydzę. Mieszamy.
- Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Możemy doprawić solą lub pieprzem do smaku.
- Na podkładce czy desce układamy 12 krakersów.
- Na nie delikatnie wykładamy żółty ser z majonezem. Nie dociskamy zbyt mocno aby krakersy się nie pokruszyły. Przykrywamy kolejnymi krakersami. Wykładamy tuńczyka. Znów krakersy, a następnie białka wymieszane z majonezem.
- Całość posypujemy żółtkami. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc aby krakersy nieco zmiękły.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Kroimy wzdłuż linii krakersów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze