Sałatka rybna na krakersach. Ozdoba świątecznego stołu
Sałatka rybna znana jest chyba każdemu, jednak w tym wydaniu zaskakuje propozycją podania. Sałatka z tuńczyka ułożona między dwoma warstwami krakersów idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jajka należy przekroić na pół. Żółtka rozgniatamy widelcem, białka natomiast ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i odsączoną kukurydzę. Mieszamy.
- Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Możemy doprawić solą lub pieprzem do smaku.
- Na podkładce czy desce układamy 12 krakersów.
- Na nie delikatnie wykładamy żółty ser z majonezem. Nie dociskamy zbyt mocno aby krakersy się nie pokruszyły. Przykrywamy kolejnymi krakersami. Wykładamy tuńczyka. Znów krakersy, a następnie białka wymieszane z majonezem.
- Całość posypujemy żółtkami. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc aby krakersy nieco zmiękły.
Przepis
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Kroimy wzdłuż linii krakersów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl