Krakersy – skład, kalorie, zastosowanie w kuchni, przepis

Krakersy to popularna przekąska, która zwykle znajduje się na naszych stołach podczas domowych imprez i przyjęć w ogrodzie. Lubimy też zajadać się nimi w trakcie wieczornego seansu filmowego. Pasują do piwa i wina, a także serów. Dostarczają nam jednak sporo kalorii i soli. Są tuczące i przyczyniają się do wahania poziomu cukru. Dlatego krakersy warto zastępować zdrowszymi, domowymi alternatywami.

Słone krakersy to bardzo popularna przekąska pasująca zwłaszcza do piwa i koreczków z serem
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Andżelika Kolebuk

Krakers to chrupiące wytrawne ciasteczka przypominające herbatniki. Najczęściej dostępne w wersji solonej albo obsypane przyprawami. Występują w rozmaitych kształtach, np. małe i okrągłe albo przypominające litery czy zwierzęta – te ostatnie to ulubieńcy dzieci. Lubimy po nie sięgać zwłaszcza jako przekąskę do piwa, wina czy serów. Są tak smaczne, że potrafią uzależnić, ale nie powinniśmy po nie sięgać często. Krakersy należą bowiem do grupy najbardziej niezdrowych i wysoko przetworzonych produktów.

Krakersy – skład

Jeśli raz na jakiś czas zjemy kilka krakersów, nie stanie się nic złego. Nawet osoby będące na diecie pozwalają sobie na cheat meal od czasu do czasu. Gorzej jeśli podjadanie krakersów weszło nam w nawyk i nie wyobrażamy sobie bez nich imprezy albo wieczornego seansu filmowego. Te słone ciasteczka to jedna z najbardziej niezdrowych przekąsek, przede wszystkim ze względu na obecność tłuszczów trans w składzie. Jedzenie krakersów powoduje wzrost poziomu cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy.

W składzie krakersów znajdziemy ponadto biały cukier i mąkę. Nie dostarczą nam one wartościowych składników odżywczych, np. błonnika. Dostarczą natomiast glutenu. Dlatego po schrupaniu kilku krakersów czujemy się najedzeni, ale nieco ociężali. Zawarta w krakersach sól przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie, co jeszcze to uczucie potęguje.

Regularne podjadanie krakersów powoduje duże wahania poziomu cukru, w wyniku czego bardzo często mamy niepohamowaną ochotę na słodycze. Ponadto organizm uodparnia się w ten sposób na insulinę. Krakersy nie powinny więc być składnikiem diety diabetyków.

Krakersy – kalorie

Kaloryczność krakersów potrafi zatrwożyć. Już w jednym ciasteczku – ok. 5 g – jest 24 kcal. Podjadamy je jednak całymi seriami, a w 100 g krakersów kalorii jest już 479. Są to tzw. puste kalorie, czyli takie, które dostarczają głównie prostych węglowodanów i tłuszczów. Szybko staniemy się po nich znowu głodni, a nasz apetyt będzie zaostrzony.

Krakersy – jak zrobić je w domu

Mimo wszystko wielu z nas nie potrafi się obyć bez krakersów, co zrozumiałe, bo jest to jedna z najpopularniejszych imprezowych przekąsek. Pasują np. do koreczków z serem pleśniowym i oliwkami. Co ciekawe, krakersy mają także zastosowanie w cukiernictwie. Ich słony smak przełamuje słodycz deserów, dzięki czemu tak popularne są ciasta z krakersami. Można też wykorzystywać krakersy, robiąc warstwowe sałatki.

Najczęściej korzystamy w kuchni z krakersów solonych, kupionych w sklepie, ale warto zrobić je samodzielnie. Takie domowe krakersy nie zaskoczą nas składem, bo możemy je przygotować z pominięciem szkodliwych, chemicznych substancji.

Krakersy domowe - przepis

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam