Krakersy – skład, kalorie, zastosowanie w kuchni, przepis
Krakersy to popularna przekąska, która zwykle znajduje się na naszych stołach podczas domowych imprez i przyjęć w ogrodzie. Lubimy też zajadać się nimi w trakcie wieczornego seansu filmowego. Pasują do piwa i wina, a także serów. Dostarczają nam jednak sporo kalorii i soli. Są tuczące i przyczyniają się do wahania poziomu cukru. Dlatego krakersy warto zastępować zdrowszymi, domowymi alternatywami.
Krakers to chrupiące wytrawne ciasteczka przypominające herbatniki. Najczęściej dostępne w wersji solonej albo obsypane przyprawami. Występują w rozmaitych kształtach, np. małe i okrągłe albo przypominające litery czy zwierzęta – te ostatnie to ulubieńcy dzieci. Lubimy po nie sięgać zwłaszcza jako przekąskę do piwa, wina czy serów. Są tak smaczne, że potrafią uzależnić, ale nie powinniśmy po nie sięgać często. Krakersy należą bowiem do grupy najbardziej niezdrowych i wysoko przetworzonych produktów.
Krakersy – skład
Jeśli raz na jakiś czas zjemy kilka krakersów, nie stanie się nic złego. Nawet osoby będące na diecie pozwalają sobie na cheat meal od czasu do czasu. Gorzej jeśli podjadanie krakersów weszło nam w nawyk i nie wyobrażamy sobie bez nich imprezy albo wieczornego seansu filmowego. Te słone ciasteczka to jedna z najbardziej niezdrowych przekąsek, przede wszystkim ze względu na obecność tłuszczów trans w składzie. Jedzenie krakersów powoduje wzrost poziomu cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy.
W składzie krakersów znajdziemy ponadto biały cukier i mąkę. Nie dostarczą nam one wartościowych składników odżywczych, np. błonnika. Dostarczą natomiast glutenu. Dlatego po schrupaniu kilku krakersów czujemy się najedzeni, ale nieco ociężali. Zawarta w krakersach sól przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie, co jeszcze to uczucie potęguje.
Regularne podjadanie krakersów powoduje duże wahania poziomu cukru, w wyniku czego bardzo często mamy niepohamowaną ochotę na słodycze. Ponadto organizm uodparnia się w ten sposób na insulinę. Krakersy nie powinny więc być składnikiem diety diabetyków.
Krakersy – kalorie
Kaloryczność krakersów potrafi zatrwożyć. Już w jednym ciasteczku – ok. 5 g – jest 24 kcal. Podjadamy je jednak całymi seriami, a w 100 g krakersów kalorii jest już 479. Są to tzw. puste kalorie, czyli takie, które dostarczają głównie prostych węglowodanów i tłuszczów. Szybko staniemy się po nich znowu głodni, a nasz apetyt będzie zaostrzony.
Krakersy – jak zrobić je w domu
Mimo wszystko wielu z nas nie potrafi się obyć bez krakersów, co zrozumiałe, bo jest to jedna z najpopularniejszych imprezowych przekąsek. Pasują np. do koreczków z serem pleśniowym i oliwkami. Co ciekawe, krakersy mają także zastosowanie w cukiernictwie. Ich słony smak przełamuje słodycz deserów, dzięki czemu tak popularne są ciasta z krakersami. Można też wykorzystywać krakersy, robiąc warstwowe sałatki.
Najczęściej korzystamy w kuchni z krakersów solonych, kupionych w sklepie, ale warto zrobić je samodzielnie. Takie domowe krakersy nie zaskoczą nas składem, bo możemy je przygotować z pominięciem szkodliwych, chemicznych substancji.